November -6-án láthatja a Corvin Dumaszínház közönsége először a Duma Swing 2-t, ami Kovács András Péter (KAP), Janklovics Péter és Illés Ferenc jazz-up comedy műsorának folytatása. Az alkotók szerint – bár az előadás a három év alatt folyamatosan bővült – megérett a teljes megújulásra. Az új műsorról Janklovics Péterrel beszélgettünk.

A Duma Swing egy folyamatosan frissülő előadás, amibe időről időre emeltetek be új elemeket. Hogy jött az ötlet, hogy inkább csináltok egy teljesen újat? 

A Duma Swing már három éve megy, óhatatlanul kerültek bele új dolgok. Szerencsére KAP annyira ambiciózus, hogy ha csak a próbákon valamit ökörködtünk, azonnal lejegyezte és már egy kész cuccal állított be a következő alkalommal. Ezeket emelgettük be szépen a műsorba. Volt olyan, amit időközben meguntunk, és néha elhagytunk teljes blokkokat. Aztán persze bővültünk technikailag – először csak két gitár volt meg én, utána jött a looper pedál, ami új fejezetet nyitott, aztán KAP is megvásárolta a gitárszintetizátort –, aminek a fejlődésünk is javarészt köszönhető. A teljesen új műsor ötlete úgy jött, hogy már nagyon sok helyen voltunk a Duma Swinggel, nagy sikerrel játszottuk, és szívesen megyünk vissza mindenhová, ha hívnak, de akkor már valami újat kell virítani… Illetve, ahogy mondtam, játsszuk három éve, ezért azt gondolom, hogy aki kíváncsi volt rá, megnézte, nekik is szeretnénk kedveskedni új zenékkel, új poénokkal.

Hol tartotok?

Jól állunk. Folynak a próbák, már teszteltük is.

Milyen témák mentén rakjátok össze – tematikus lesz vagy pedig mindenből egy kicsi, ahogy eddig is?

Nem lesz tematikus. Lesznek ebben is blokkok, hosszabb hangvételű dolgok, amik egy témára fűződnek fel – egy 12-15 perces blokk például volt egyszer improvizatív jelleggel. KAP a gyerekeiről kezdett beszélni, hogy mekkora császárok a játszótéren, mert megtanította őket verekedni, ez aztán egy gengszter rapszámban csúcsosodott ki –, szerintem erre fogunk egy kicsit ráépíteni. A többi meg csak egy-egy szám, meg ugyanúgy stílusparódia lesz.

Lényegében a zene adott. Slágerekre, ismert dallamokra írtok új szövegeket, mixelitek, megbolondítjátok…

Igen. A konkrét szövegeket KAP írta általában, és rengeteg olyan anyag is van, amit improvizatív módon ökörködtünk előadásra, és ha azok jól működnek, akkor már második vagy harmadik alkalomra szinte ugyanúgy tudjuk hozni, mint ha ott születne meg… Annyiból igazi improvizáció, hogy egyszer tényleg az volt és tényleg ott született meg, és ha tetszik a közönségnek, akkor azokat meghagyjuk minden esetben.

Az új Duma Swingben megmaradtok hózentrógeres fiúknak?

Annyiban fog változni a dizájn, hogy nem fehér ing lesz és fekete nyakkendő hózentrógerral, hanem fekete ing és fehér hózentróger fehér nyakkendővel. Próbáltunk a minimál vonalon maradni sztájlingban, és szerintem sikerült a minimál alá belőni magunkat. Muszáj egyforma ruhában lennünk, hogy tudják, hogy egy zenekar vagyunk – ha ez a számokból nem is derül ki, hogy együtt csinálunk valamit, legalább a ruhákból tudják…