Csenki Attilának sűrű lesz az ősz. A rendhagyó Dumaszínház estek, önálló műsorok mellett a Showder Klub válogató és a Dumaszínház saját tehetségkutatója, a Fiatal Félőrültek Fesztiválja is bőven ellátja feladattal.

Túl vagyunk a nyári szüneten, elkezdődött az új évad. Hogyan tudsz visszarázódni a megszokott rutinba?

Nem kell visszarázódnom, hiszen egész nyáron voltak fellépések. Júliusban és augusztusban pedig kikapcsolódni is volt bőven időm.

Milyen produkciókban láthatnak ősszel a Dumaszínházban?

A Tabuk nélkül, ami az egyik személyes kedvencem, végre elindul a vidéki helyszíneken, Budapesten folyamatosan látható, a Színházak Éjszakáján is újra leszünk. A Szex a lelke mindennek című estünk megy tovább, nagyon szeretik, mi Benk Dénes kollégámmal imádjuk. Mi is nagyon jól szórakozunk, a műsor meg csak bővül. A Csenki apuka is folytatódik, valamint sok másokkal közös estem lesz. Ezen kívül csináljuk a tehetségkutatót és a Showder Klub válogatót.

Hogy zajlik a Showder Klub válogató? Milyen szereped lesz benne?

A Showber Klub válogatóra olyan amatőr stand-uposokat hívunk meg, akik a Fiatal Félőrültek Fesztiválján – Dumaszínház tehetségkutatóján, a Comedy Central – Magyarország Szereplek című tehetségkutató műsorában tűntek fel, vagy más klubokban, eseményeken elég gyakorlatot szereztek, és van új, vicces műsoruk. Minden szezonban csinálunk egy válogatót, ami most is három alkalomból fog állni. 6+6 perces anyagokkal készülnek. Nagyjából 20 rövid stand-upot láthatunk 2 nap alatt. Ennek a válogatónak vagyok az egyik szervezője és műsorvezetője.

Mint műsorvezetőnek és szervezőnek mire kell figyelned az előadás során?

A közönség alaphangulata, aztán fellépők kordában tartása, ugyanis tipikus hiba, hogy nem tartják be az időkorlátot, ha nem szedem le őket a színpadról. Mivel ritkábban lépnek fel, képtelenek elengedni a mikrofont (nevet).

Milyen kritériumok alapján szűritek a fellépőket?

Legyen vicces. Hat percet nem nehéz kihúzni, vagy legyen eredeti, vagy a közönség szeresse nagyon. Ne hasonlítson másik humoristára, ne írjon át létező poénokat. Ami egyértelmű, hogy viszonylag ritkán találkozunk olyan versenyzővel, aki nagyon kiemelkedő lenne és azt a szintet meg is tudja tartani. Sok olyannal találkoztunk már, akinek az első előadásra remek és kirobbanó volt, de többször nem tudta hozni ugyanazt a színvonalat.

Nem ez az egyetlen tehetségkutató, amiben közreműködsz…

Valóban, a Dumaszínház saját tehetségkutatóját, a Fiatal Félőrültek Fesztiválját is Felméri Péterrel ketten csináljuk.
Van átjárás ezek között az elég hasonló tehetségkutató műsorok és a Magyarország Szereplek tehetségkutató között?
Természetesen van átjárás, sokan vannak, akik már többször szerepeltek a Fiatal Félőrültek fesztiválján, majd szerepeltek a Showder Klubban és/vagy feltűntek a Magyarország szereplekben. Ezt én nagyon jónak tartom, mert most ki fog derülni, hogy azok, akiket korábban már meghallgattunk megőrizték-e a lendületet, és sikerült-e új anyagot gyártaniuk.