Hat alkalommal lép színpadra az idei Dumafüred Fesztiválon Kőhalmi Zoltán. Négyszer az All Starsban, egyszer az új önállójában, A Pesszimizmus előnyeiben és a Belül semmi című kabaréban. A népszerű humoristával a fesztiválokról és általában a nyárról beszélgettünk.

Füreden leszel egész idő alatt? Esetleg a családdal együtt?

Idén érdekesen lesz megoldva a dolog… Az idei fesztiválidőszakot sikerült úgy beosztanunk a feleségemmel közösen, hogy lesznek olyan napok, amiket Füreden töltök a többiekkel – ezek a buli alkalmak – és lesznek olyanok, amikor visszaautózom a családhoz, akik a közelben, egy erdei faházban fogják tölteni az időt.

A buli alkalmakkor szoktak új műsorötletek születni?

Ez Nagyvázsonyra volt inkább jellemző, ott egy helyen is laktunk. Persze Füreden is „csapat építünk”, de az, hogy akkor íródjanak konkrét műsorszámok, nem jellemző.

Füreden nem egy helyen van a szállásotok?

Nem. Mindenki máshol száll meg, sokkal nagyobb a jövés-menés. Mondjuk ott is volt rá példa, hogy együtt laktunk, a régi görög faluban – most Sun Citynek hívják – akkor a színpad is ott volt. Egy elég szürreális élményem is kapcsolódik ide… Én Csenki Attilával laktam egy bungalóban, aminek a falára az volt kiírva, hogy „Egyetlen szenvedélyes éjszaka többet ér, egy magányosan eltöltött életnél”.

Sokaknál probléma, hogy a gyerekeket nem tudják nyáron hová tenni. Ti hogyan oldjátok meg?

Nálunk szerencsésebb a helyzet. A gyerekek egész nyáron össze-vissza vannak: táborokban, nagyszülőknél, meg persze olyan is van, hogy otthon.

Sokat vagytok nyáron úton?

Szinte mindig úton vagyunk, a család egyik fele itt egy pár napot, aztán ott egy pár napot, utána én csatlakozom, majd együtt megyünk tovább valahová… Most például úgy látszik, hogy az a várva várt horvátországi nyaralás is megvalósul, amit már évek óta tervezünk, és eddig valahogy sohasem sikerült. Azt hiszem, talán pont a fesztivál után indulunk.

Sűrű lesz a nyarad?

A pihenés lesz sűrű. Azt szoktam mondani, hogy én beltéri humorista vagyok. Én a Dumafüreden kívül, csak két fesztivált vállaltam el minden nyáron a Szigetet és a Campust. Most a Campus ideje alatt épp Horvátországban leszünk, úgyhogy azon sajnos nem tudok részt venni, a Sziget esetében pedig elment mellettünk a világ, és nincs már szükség magyar nyelvű műsorra. Tizenegy-tizenkét évig léptem ott föl, minden évben, de már évek óta azzal viccelődöm, hogy mi vagyunk az egyetlen magyar nyelvű sátor, és tényleg (nevet).

Csak pihenni fogsz, vagy vannak más terveid is.

Nem tudom, odáig még nem látok el. De szerencsére vannak olyan emberek, akik igen. Litkai Gergely már időnként hívogat, hogy a 2017-es önállómnak a tervezését mikor kezdjük el. Jó, hogy van olyan ember, aki ezeket így kézben tartja és tudja, hogy majd ősszel el kell kezdeni ezeket a dolgokat csinálgatni.