Áprils 25-én lesz az Evolúció és az Ősök és utódok tévéfelvétele – ugyanazon a napon. Mióta megy ez a két est?

Az Evolúciót 2010 tavaszán mutattam be a Fővárosi Állat- és Növénykert Barlangtermében, ami remek helyszín volt ehhez a műsorhoz, de később átkerült a Dumaszínházba. Az Ősök és utódok, ami korábban Pereputty címen futott másfél éve indult.

Az Evolúció tematikus est. Van módod frissíteni a műsort? Időnként ebbe is építesz be új elemeket?

Nem szoktam új elemeket beépíteni egy kész produkcióba. Lassan már két éve nem álltam színpadra ezzel a műsorral, ezért kíváncsi vagyok rá, hogy hogyan sikerül. Egy jelenleg is futó előadáshoz képest annyival több kihívás van benne, hogy most egy két évvel ezelőtti pillanatfelvételt kell majd reprodukálnom.

Akkor erre most jobban kell készülnöd…

Jobban össze kell szednem magamat fejben és némi bátorítás sem árt. Az Evolúció kicsit intellektuálisabb, mint az Ősök és utódok, nincsenek benne olyan harsány nagy nevetések, de bízom benne, hogy jobban bizsergeti majd azoknak a nézőknek az agyát, akik szeretnek a nagy kérdéseken – a honnan és hovákon – gondolkodni.

Te voltál az első, aki tematikus műsorral álltál elő.

Szerintem most sem jellemző a kollégákra a tematikus műsor és mindenki arról beszél az önálló estjében, ami éppen foglalkoztatja. Bár a közönségnek nagyon tetszett, utólag némiképp megbántam. Egyrészt a humoristának is könnyebb az éppen aktuális kis színes egyveleget a közönség elé öntenie, másrészt talán a közönség is jobban élvezi, ha egy este alatt akár tíz-tizenöt témát is érint az előadó, mint folyamatosan ugyanarról hallani. Ezzel együtt ez egy hálás műfaj, mert nincs zsákbamacska, arról szól a műsor, ami a címe.

Könnyebb összerakni egy műsor, ha nem tematikus és változhat a tartalma?

Természetesen, hiszen az ember fejében is egymástól függetlenül születnek az ötletek, nem előre megtervezetten. Egy ilyen patchwork-ből összeérhet egy anyag akár hat-nyolc hónapon belül is, míg az Evolúciót három év alatt sikerült összeraknom. Vagyis ha 2010-ben bemutattam, az azt jelenti, hogy 2007-ben már ezen gondolkodtam, viszont csak most 2015-ben vesszük fel. Nyolc év munka után végre meglesz hangban és képen is.

Az Ősök és utódok viszont folyamatosan bővülő kimeríthetetlen téma.

Persze! Mikor elkezdtem másfél évvel ezelőtt, a nagyfiam két és fél éves volt, az ikreim pedig még meg sem születtek. Mára az ikrek másfél évesek, a nagyfiam pedig négy – úgyhogy a forrás kimeríthetetlen. Azonban igyekszem határt húzni, hogy ennek a családi témakörnek lehessen még egy elrugaszkodási lehetősége, akár egy újabb önálló estben.

A tévéfelvétel miben más, mint egy élő adás? Mi a nehézsége?

Talán az, hogy meg vannak szeppenve a nézők. Korábban talán rám is így hatottak a kamerák, de belőlem már elmúlt ez a görcs. Úgy érzem, hogy a nézőknek húsz-huszonöt perc kell, mire feloldódnak. Nagyon örülnék annak, ha az a fajta plusz „ünnepélyesség” – amit egy tévéfelvételnek tulajdonítanak – nem volna a közönségben, és az eső perctől fogva az a fesztelen klubhangulat uralkodna, amitől igazán működik egy ilyen műsor.

Hamarosan itt a Péterek éjszakája. Aranyosival, Jankloviccsal és Felmérivel…

Ráadásul pont Péter napon lesz. Én mondjuk az Andrást használom, de ilyenkor kapóra jön, hogy még Péter is vagyok. Ebben a műsorban elsősorban a keresztnevük rendezi össze a fellépőket – mint szerkesztői szempont –, és mindenki a saját szövegét fogja mondani. Ettől függetlenül remélem, hogy a nézőtéren is lesz néhány Péter, aki ezt kapja névnapjára és akkor majd nézők és fellépők közösen Péterkedhetünk…

Idén is lesz DumaFüred, ahol számos produkcióban fellépsz. Letelepül az egész család?

Bizony, letelepülünk mind a tíz napra. Annál is inkább, mert nyaralásként ennyi pici gyerekkel csak a Balaton és a nagyszülők jöhetnek szóba. Ha nem lenne a fesztivál, akkor is lemennénk, így viszont összeköthetjük a kellemest a hasznossal.

Lesz Dumaszínházas csapatépítés is?

Nagyon remélem. Persze a sok aprósággal már nem lehet olyan nagyszabású csapatépítéseket szervezni, mint korábban. Így ez számomra leginkább az előadások utáni playoffokra korlátozódik. Remélem idén is lesznek nagy közös ötletelések, írói session-ök és strandolások, amiből az elmúlt években az időjárás miatt semmi sem lett. Bízom benne, hogy a tavalyihoz hasonlóan most is ki tudunk találni néhány olyan dolgot, ami egész évadra kihathat, mert jó érzés, ha az ember már jó előre tudja, hogy lesz elfoglaltsága.

Ha ajánlanod kéne a DumaFüredet, hogyan tennéd?

Én bulizni megyek oda és azért, hogy tíz napig jól érezzem magamat. Szerintem a nézőkre is ez várhat: napközben kirándulás, gasztronómiai élmények, fürdés a Balatonban, este pedig olyan dózisban kapható a humor és a derültség, hogy minden nézőn éveket fiatalíthat.

Van már terved őszre, amin már most is dolgozol?

Több est is lóg a levegőben. Hajnóczy Somával már több, mint egy éve tervezünk egy magic-comedy műsort, ami most talán összejön. Kormos Anettel is szeretnénk csinálni egy közös estet a férfiakról és a nőkről, illetve egy új önálló estnek is szeretnék nekifeküdni, ami rólunk magyarokról, Magyarországról szólna. Ezen kívül ott van a Munkaügyek forgatókönyvírása és Duma Szving is folyamatosan frissülni fog.