Január 25-én és február 7-én a Showder Klub előzetesben, február 4-én a Kompót Extrában láthatják Sallai Ervint, aki becsületes szakmája mellett, némi bíztatásra kóstolt bele a stand-up műfajába…

Nemrég kezdted a stand-upos karrieredet. Mi az eredeti szakmád?

Kreatív igazgatóként dolgozom a Café Communications reklámügynökségnél. Mi csináltuk az OTP stand-upos reklámsorozatát, ami hét éven keresztül futott.

Innen az ismeretség a Dumaszínházzal?

Már a reklámsorozat előtt is ismertük egymást néhány fellépővel. Hadházi Lacival különböző produkciókban dolgoztunk együtt már korábban is, akárcsak Kovács András Péterrel.

Honnan jött az ötlet, hogy te magad is fellépj?

KAP tejfakasztó buliján iszogattunk, és rábeszéltek a fiúk, hogy próbáljam ki magam. Ezután elmentem egy Fiatal Félőrültek Fesztiváljára, de ekkor még csak egyszeri alkalomként gondoltam rá, aztán benne ragadtam. Kezdetben főleg csak írtam. A nemrég bemutatott Dumapárbaj című filmnek például én voltam a szerzője. Mindig azt mondtam, hogy a billentyűzet megszokott oldalán szeretnék maradni, mert eléggé izgulok a színpadon. Azonban az első próbálkozás olyan jól sikerült, hogy jött sorban a többi is. Amíg tartottak az OTP reklámok, kicsit furcsa volt az a helyzet, hogy egyik szituációban üzletfél vagyok, a másikban pedig fiatal félőrült, de azért sikerült megoldanunk.

A családod hogy fogadta a stand-upos ambícióidat?

A feleségem támogat, de nem rajong a stand-upért, mint műfajért. Egyszerűen büfészínészetnek hívja. De mindig azt mondja, hogy csináljam, ameddig jól érzem magam a szerepben, és ez egyelőre így van, jól érzem magam a színpadon.

Még mindig lámpalázas vagy, ha közönség elé kell állnod?

Általában igen, de persze vannak jobban és rosszabbul sikerült fellépések. Egyelőre nincs bejáratott módszerem, az mondjuk sokat segít, ha nem kocsival vagyok és megihatok egy sört a fellépés előtt. Az is jól jön, ha pörgős a műsor és nem marad idő az izgalomra. Azokat szeretem a legjobban.

A magánéletben is nagydumás, sörözőben, haveri körben sztorizós típus vagy?

Baráti körben mindenképpen, de alapvetően nehezen ismerkedem. Nem én vagyok az, aki ismeretlenül belecsöppen egy buliba és tíz perc múlva már körülötte nyüzsög mindenki. A régi ismerősök körében viszont előszeretettel iszom Koós Jánosra magam, ahogy mondani szoktam. Nemrég egyik barátunk áthívott minket, hogy elmesélje a medvevadászatának történetét, de szegény szóhoz sem jutott, mert két órán keresztül mi adomáztunk a feleségemmel.

Miből táplálkozol a fellépéseid alkalmával?

Van mögöttem egy viszonylag gazdag élettapasztalat, hiszen negyvenöt éves vagyok. Úgy is mondhatnám, hogy elég öreg vagyok már ahhoz, hogy számos jó sztorim legyen. Ezalatt az idő alatt olyan negyven-ötven helyen dolgoztam, mielőtt kikötöttem volna a reklámszakmában, úgyhogy van pár élményem, amivel ki lehet állni a színpadra, de főleg a hétköznapjaimból és a családom történeteiből táplálkozom.

Miben láthat a közeljövőben a közönség?

Januárban és februárban a Kompót Extrában és a Showder Klub előzetesben fogok fellépni.