6 kevésbé ismert szilveszteri népszokás szerte a világból

Izland

Az északi szigetországban december 31. az a nap, amikor mindenkiben, kétség nélkül megerősödik a gondolat, hogy bizony tél van. Ilyenkor a helyiek megrohamozzák a helyi IKEÁ-kat, hogy ott melegedjenek, az áruház dolgozói pedig vidám dalokkal próbálják őket elzavarni.  Íme egy példa:

Ez általában nem sikerül, ilyenkor fermentált halfejből készült pezsgőt locsolnak szét a parkolóban, ami már megteszi a hatását. Ezután hajnalig tartó virrasztás kezdődik a tengerparton.

Provence, Franciaország

Érdekes módon a mindig mulatozó franciák közül pont a déliek ünneplik meghitten az új év első napját. Ilyenkor a fiatal lányok nyakig beássák a legényeket a hideg földbe, majd felülnek a templomkerítésre, ahol is az idősebbek várják őket száraz fánkokkal. Amelyik legénynek először sikerül magát kiásnia, az lesz a Szilveszter Királya, vagyis az új évben ő ellenőriz minden adóbevallást, mielőtt elküldik az adóhatóságnak.

Lappföld

Ma a Finnország, Norvégia, Svédország és Oroszország területén élő számik szilveszter éjjel népük védelmező szellemeinek mutatnak be áldozatot: a rituálé során pénzdíjas rénszarvas versenyeket rendeznek, a győztes állatokat pedig beválasztják kormányzó testületeikbe, majd politikai gyilkosságot követnek el ellenük. A programok során ilyenkor rengeteg Sprite fogy.

Vanuatu

Az óceániai szigetországban a Gergely-naptár bevezetése óta mozgóünnep a szilveszter és az új év, de az utóbbi 3 évben például mindig december 31-január 1-re esett. Az őslakos fiatalok ezen az éjszakán hatalmas tüzeket gyújtanak a föld alatti barlangokban majd a part menti fák tetejére menekülnek. Ezután az idősebbek a több száz éves hangszereik gőzhajtású változatával próbálják őket “lezenélni” a földre, általában sikertelenül.

Kolumbia

Turisták ezrei érkeznek az év utolsó napjára az országba a különleges szilveszteri látványosság miatt: ilyenkor a városok és falvak lakói mind kitódulnak az utcabálokra, amelyek során az összes települést porig égetik, majd pár kilométerrel arrébb felépítik azokat ugyanúgy, tégláról-téglára. A Lonely Planet tízes listáján tavaly ez lett a második legérdekesebb népszokás Dél-Amerikában.

Malawi

A kelet-afrikai kis országban a régészeti leletek tanulsága szerint évezredek óta változatlan a szilveszteri forgatókönyv: házibulikban, vagy szórakozóhelyeken gyűlnek össze az emberek, táncos mulatsággal telik az idő éjfélig, amikor is pezsgővel ünneplik az új évet. Éjszaka kedvelt étel ilyenkor a virsli, másnap pedig a lencse. Január 1-je pedig általában munkaszüneti nap.

Exit mobile version