Manhattan Greenwich Village nevű művésznegyedében található a Comedy Cellar, a világ egyik legismertebb és híresebb standup klubja.

About to happen…..#comedycellar #nyc

A post shared by Justin Rhodes ??⛳️? (@firemanrhodes) on

1982-ben alapította Bill Grundfest veterán amerikai tévés producer, aki maga is beállt régen a mikrofon mögé. Amikor meg nem producerkedett és hülyéskedett, akkor fantasztikus tehetségeket fedezett fel és támogatott az első időkben.

Mint például Jon Stewartot, Chris Rockot, Bill Mahert vagy épp Ray Romanót.

Ami pedig az egész világ előtt ismertté tette a Cellart, az a Louie című sorozat volt. Az első három évad minden epizódja azzal kezdődött, hogy Louie kijön a metróból és pizzaszelet befalása után leslattyog a Comedy Cellar-ba fellépni. Munkába megy. Az epizódokban pedig visszatérő elem, hogy látjuk őt ott fellépni.

A klub rendszeres fellépői között van például Sarah Silverman, Dave Chapelle, Amy Schumer és Louis C.K. is (csakhogy a legnagyobb sztárokat említve). Valamint tavaly Jon Stewart visszatért újra fellépni, miután ott hagyta a The Daily Show-t. Ez pedig nem véletlen. Ide minden humorista, aki itt kezdett, egyszer hazatér és fellép.

Az első időkben csak az utolsó időpont jutott nekem. Még 50 dollárt sem kerestem vele, de kaptam egy falafeltálat

– mesélte Jon Stewart a Variety magazinnak egy tavalyi interjúban.

Mindegy milyen magasra jutott, mennyi moziplakátról mosolyog le és hány évadra kötött vele szerződést egy tévécsatorna, a Cellarba vissza kell menni.

“Olyan mint, amikor hazamész ünnepekkor a szüleidhez” – mondta a helyről Judy Gold, veterán New York-i standupos.

A hely különlegessége abból is adódott, ahogy a fellépőkhöz viszonyultak. Ha valakiben látták, hogy még lehet belőle egyszer valaki, ha láttak egy szikrát – annak ellenére, hogy éppen rossz volt amit csinált – hagyták fellépni.

Sőt, nyomatták a késő esti sávban, hadd égjen le, hadd szokja a terepet és a műfajt. Így tanult bele Jon Stewart is, amiért a mai napig hálás.

A hely, Manhattan szívében

A hely kis mérete miatt itt különleges, mondhatni bensőséges a nézők és a fellépők kapcsolata is. Ahogy a humorista odaszól, ugyanúgy visszaszól a néző is.

Ha előadás közben kell mosdóba menni, akkor sok szerencsét, mert akkor a fellépő előtt kell elbotorkálni. Ez is visszatérő elem a műsorokban: a vécére menők oltása.

A klub egyébként a földszinten található Olive Tree étteremhez tartozik, amelynek leghátsó része a fellépőké. Egy kisebb társaság mindig ott van, esznek-isznak, sztoriznak és valószínűleg egy következő poénon jár az agyuk.