Hajdú Balázs fiatalkora óta a humor világában mozog, közel tíz éve országosan ismert humorista, a Dumaszínház rendszeres fellépője, láthattuk a Comedy Centralon és szerepel a Showder Klubban is. Terveiről, jelenlegi elfoglaltságairól és Tóth Eduval közös, rövidesen bemutatásra kerülő új estjéről kérdeztük.

Kezdjük is a klasszikus kérdéssel; mi indított el ezen a pályán?

Az iskolában folyton poénkodtam az órákon és készítettem egy újságot is – egy pár A4-es lapot képzelj el összetűzve, amiket apukám fénymásolt. Volt egy zenekarunk, amiben szintén félig-meddig én írtam a szövegeket, talán leginkább performansznak nevezném azt az egy-két koncertet, amiket átéltünk. Bennem volt, hogy a komoly dolgok mellett valami komolytalannal is foglalkozzak legalább hobbiszinten, akkor még nem láttam ebben semmilyen jövőt, csak a magam szórakoztatására csináltam.

Mit gondolsz, téged mi különböztet meg a többi humoristától?

A visszajelzések alapján elég megosztó fellépő vagyok. Ennek van előnye is és hátránya is. Elég jól megjegyeznek és megragad a stílus, amit képviselek, és ez egyébként nem egy kitalált póz – én így működöm a színpadon, állítólag életben nem vagyok annyira lassú… (nevet) Valószínűleg azért, mert az életben úgy beszélek, hogy nem kell poént mondanom közben, nem jár annyira az agyam. Szeretek improvizálni, ezért miközben mondom, gondolkodom, ez pedig lehet, hogy egy kicsit belassít; amúgy se vagyok az a nagyon gyors… A témáim is olyanok, hogy általában amiről mindenki beszél, arról úgyis lemaradok, így inkább próbálok kisebb, különleges dolgokban elmerülni.

Önálló ested A minden lényege címen látható. Mik a tapasztalataid, mennyiben változtatsz rajta? Dolgozol valami máson mostanában?

Ez a második önálló estem, folyamatosan alakulóban van, és valamelyest okosan egy tágabb címet adtam neki, nem határolom be magam egy témában. Így amik jönnek közben, azok hozzácsapódnak. Eddig három-négy előadást élt meg ez az est, remélem, még párszor ennyit megél. Új esten egyelőre nem dolgozom, legszívesebben a videóblogot indítanám újra, de várok egy olyan alapötletre, amiről úgy érzem, tényleg érdemes foglalkozni vele. Lehet, hogy ha csak úgy elkezdek beszélni, eljut ezer vagy kétezer emberhez és talán még tetszik is nekik, de egy kicsit ennél igyekszem magasabbra rakni a lécet. Jelenleg nincs másik önálló anyag, amin dolgoznék, folyamatban van a Roast, Tóth Eduval a közös estünk is, és persze új poénokon alap, hogy állandóan agyalok.

Az önálló műsort vagy a közös esteket preferálod?

Szeretem, ha többen vagyunk és másokkal lehet együtt dolgozni. Az azt is jelenti, hogy ha megyünk fellépni, akkor többen megyünk, és az sokkal hangulatosabb, mint egyedül. Nagyon várom a Roastot is, mert ilyenben még nem voltam benne.

Nemsokára bemutatjátok a második közös esteteket Tóth Eduval. Milyen a közös munka?

Eduval jó dolgozni, ha tudunk… (nevet) Nagyon elfoglalt, dolgozik, gyereket nevel, iskolába jár és még stand-upol is, most pedig én is felzárkózom, mert jövő héttől egy szakközépiskolában fogok tanítani. Ezért ritkán van időnk arra, hogy összeüljünk, inkább e-mailen és telefonon kommunikálunk. Szeretünk együtt dolgozni, és talán egy érdekes kombináció vagyunk együtt a színpadon, és rövidesen összeáll az új est anyaga. A Kanapé elnevezés a lustaságot szimbolizálja, mert mindketten lusták vagyunk, ugyanakkor a lusta emberek állítólag kreatívabbak. Mi legalábbis hiszünk ebben… Ezeket a témákat biztosan érintjük majd az esten: gyerekmesék és játékok elemzése, szerelmes levelek gyerekkorunkból, a nagy VHS korszak, és a gyerekkori sportkarrier (Edunál a karate, nálam a sakk és mindkettőnknél a foci). Illetve fényképek is bemutatásra kerülnek majd, egymáséra fogunk reagálni. Eduval azért is jó fellépni, mert ha vannak csendek az előadásaimon, ő biztosan be tudja tölteni, jó mellette improvizálni. Szintén erős pozitívum, hogy Edu gyors és pontos, ezért ha én kések, ő biztosan el tudja kezdeni a műsort…

És hogy jött ez a tanári állás? Volt ilyen ambíciód?

Szeretek mást is csinálni. Egy időben pultoztam, illetve elvállaltam szövegírói munkákat is, egy barátom pedig ebben az iskolában dolgozik, és szóba került, hogy lenne ez a lehetőség. Egyébként ez a személy nem más, mint Fülöp Viktor, aki szintén szerepelt már a Showder Klubban, és jelenleg az önálló estemen is közreműködik. Vele szemben ülök majd a tanáriban. Lelkiismeretesen, mindent beleadva szeretném csinálni, és már alig várom, hogy kezdhessem.