A Dumaszínházban és a Kompót Dumaklubban idén szilveszterkor is nagyüzem lesz – a humoristák vállvetve küzdenek majd, hogy a kedves néző mámoros jókedvvel búcsúztathassa az évet. Ismét választani lehet a vacsoramenüs estek és a menü nélküli estek kínálatából. És akik hadrendbe állnak december utolsó napjaiban Hadházi László, Kiss Ádám, Beliczai Balázs, Csenki Attila, Felméri Péter, Benk Dénes, Dombóvári István, Kovács András Péter, Kormos Anett, Aranyosi Péter és nem utolsósorban Kőhalmi Zoltán, akit ezúttal a szilveszterrel kapcsolatban faggattunk…

Különleges a szilveszteri produkció? Van aktualitása?

A szilveszter attól különleges számunkra, hogy az nekünk munkanap. Ami a március 15. a kokárdaárusoknak, vagy az augusztus 20. a pékeknek, a Mikulás a Mikulásoknak, az nekünk a szilveszter. Amikor már mindenki mulatozik körülöttünk, nekünk még javában észnél kell lennünk. Azért persze szoktunk koccintgatni fellépés után, de előtte nem teheti meg az ember, mint ahogy év közben sem, hogy illuminált állapotban lépjen színpadra.

Mikor végzel általában ilyenkor?

Nekem az a vállalásom évek óta, hogy nem megyek vidékre, éjfélre már civillé vedlek és a koccintásnál már valamilyen házibuliban vagyok. Hozzáteszem, meglehetősen fáradtan, úgyhogy sokat nem lehet olyankor várni tőlem, volt rá példa, hogy érkezés után rögtön elaludtam. Ez az egész nap alapvetően abból áll, hogy kiszolgáljuk a tisztelt publikumot, aki mulatni akar.

Akkor lejössz a színpadról és gyakorlatilag mész gyorsan tovább…

Igen. És a legnagyobb kaland ilyenkor taxit fogni, egy versenyfutás az idővel, mert szilveszterkor senki sem tud taxit fogni. Ha odaérek éjfél előtt ahol a családom van, akkor jó férj voltam és jó apuka (nevet).

Mi volt a legmeghökkentőbb szilveszteri élményed?

Volt egy időszak, mikor még vidékre jártam fellépegetni és hajnalig folytatódott a buli. Egyik ilyen alkalom után lettem megkérve, hogy fejezzem be a vidéki fellépéseket szilveszterkor. A feleségem is ott volt és megértem, hogy nem kívánja magának azt a szituációt, amikor teljesen tropára ment humoristák a szilveszteri műsor után hajnali háromkor összeülnek… (nevet)

Volt egy olyan év, mikor kitaláltuk, hogy vállalok egy háromállomásos balatoni körutat, amire a feleségem is elkísért. A gyerekeket lepasszoltuk, mondván, majd mulatunk kettesben. A feleségem épp terhes volt és le is betegedett aznapra. Véget ért az utolsó fellépésem fél órával éjfél előtt, aztán ültünk egy szállodai szobában, ő a fejére húzott takaróval, én pedig még tévét sem nézhettem, hogy ne zavarjam. Hallgattuk, ahogy az utcán durrannak a tűzijátékok, mire azt mondta: Húzd már be a függönyt, mert ez engem zavar. Na, akkor mondtam, hogy ilyet többet nem csinálunk!

Neked jelent valamit az év vége?

Mikor lemegy ez a hajtás, persze, visszanéz az ember. Ráadásul előtte ott van a karácsony, ami kizárólag családi program. Az emberek sem mennek kabaréba olyankor és engem sem engedne el a családom. Az a pihenésről szól, úgyhogy azt mondanám inkább, a téli szünetre megpihenek, a szilveszter pedig egy különleges nap, ami belerombol ebbe a szünetbe.

Szoktál például fogadalmakat tenni?

Egyszer-kétszer megpróbáltam, de nincs sok értelme. Ráadásul szerintem igazából nyár végén van vége az évnek és ősszel kezdődik a következő – mint az iskola. Nagyon örülök neki, hogy vannak ilyen kijelölt napok a mulatásra, mint a szilveszter, de nem gondolom, hogy bármit pont akkor kellene megfogadni… Most a születésnapom kapcsán éreztem úgy, hogy meg kéne tenni, de inkább letettem róla, mert balgaság lenne.