Egy főpróba mindig kicsit mást, és máshogy ad a nézőknek, mint a premier. Pontokba szedve el is mondjuk, hogy miért kihagyhatatlanok az őszi bemutatók főpróbái. Ráadásul még néhány előadó is elmondta nekünk, hogy nekik mit jelent egy főpróba.

1. Ami még hiányzik

Az előadások ilyenkor 99,9%-os állapotban vannak, ami még hiányzik, a 0,1%, az az előadók premierdrukkja.

Mogács Dániel csak tudja, miről beszél, a Mogács-labor című előadása minden alkalommal gyakorlatilag egy főpróba, mert ő sem tudja hogyan alakul majd a vége.

2. A légkör

Mindezekhez hozzájön, hogy a Kompót Dumaklubban, családias légkörben hallhatod az előadásokat.

3. Alkotóvá válsz!

Ezzel gyakorlatilag része leszel az alkotói folyamatnak: előfordulhat, hogy lesz olyan poén, ami a főpróba közönségének reakciója miatt fog kihullani, vagy éppen megváltozni.

4. Először – és talán utoljára?

Ráadásul mindenki előtt elsőként hallod az új poénokat, sztorikat és agyament elmélkedéseket, gondolatfutamokat. És az előző pontból kifolyólag olyan poént is hallhatsz, amit más néző, később nem fog.

5. Jegyár

Az árak jóval olcsóbbak, mint majd a végleges előadáson lesznek, ami ha hozzávesszük az előbbi pontokat, akkor kifejezetten egy ajándék a Dumaszínháztól, Neked.

És mik ezek az új előadások? Íme egy kis ízelítő:

A Hajdú Balázs-Litkai Gergő-Szabó Balázs-Fülöp Viktor négyesfogat négy különböző szemszögből merül el a magyar oktatási rendszerben A csengő a tanárnak szól című előadásában.

A Háztartási szex! című előadásban Szobácsi Gergő és Szupkay Viktor, két nagyon különböző generáció tagjai mesélnek arról, hogyan is néz ki, milyen kihívásokkal szembesül egy párkapcsolat vagy házasság az elején és a közepén.

Felméri Péter és Litkai Gergely újra közös műsort készít: A valóságon túl című előadásukban lehúzzák azokat a rétegeket a valóságról, amelyeket az emberiség több ezer éves történelme során folyamatosan csak rárakódnak. Hol kényelemből, hol kényszerből, hol meg anyagi haszonért, hatalomért.

Bellus István pedig kinyitja Kívánságszatyrát, mint Pandora a szelencéjét. Csak itt nem pusztulás szabadul a világra, hanem a magyar mulatós zenék. Ami egyébként nem is különbözik annyira.