A Dumaszínház újabb gyerekelőadásairól Pille Tamással beszélgettünk…

Három évvel ezelőtt indult a Dumaszínház mesesorozata. Hogyan értékeled ezt az időszakot?

Amikor kitaláltuk és beindítottuk ezt a sorozatot, elég szokatlannak tűnt a nézőknek, hogy a Dumaszínház meseelőadásokat tűz műsorra. Második évadra azonban már voltak visszajáró vendégek, a harmadik évadra pedig már különálló tagozattá váltak a meseelőadások. Persze nem lehet olyan kritériumok alapján értékelni egy új színházi-tagozat, mint egy üzleti vállalkozást, de az a véleményem, hogy sikeres időszak van mögöttünk.

Mik voltak az elvárások mikor nekivágtatok a vállalkozásnak?

Őszintén szólva nem igazán voltak elvárásaink. Három évvel ezelőtt, mikor belevágtunk, a Dumaszínház még nem foglalkozott gyerekdarabokkal, én viszont – bár huszonöt éve vagyok a szakmában – „színházalapítással” nem foglalkoztam még, ezért mindkét félnek újdonság volt a vállalkozás. Egy külön tagozatot létrehozni mindig nagy kihívás, ezért nem voltak világosan meghatározott például anyagi céljaink. A színházcsinálás különben sem olyan, mint mondjuk a vendéglátóipar, ahol a nyári hónapok alatt kell megtermelni az egész évre való bevételt, és ha nem jön össze, sikertelen a vállalkozás. Aki színházcsinálásba fog, tisztában kell lennie azzal, hogy ez egy hosszú, több éves folyamatba vágott bele. Szerintem így a harmadik évad után jól állunk. Egyre többen járnak az előadásokra, egyre jobban tudja már a közönség, hogy a Dumaszínházban gyerekelőadásokat is láthat és a visszajelzések is pozitívak.

Miért vágtatok bele egyáltalán ebbe a gyerekelőadás-sorozatba?

A Dumaszínház egyik vezetőjével, Sáfár Zoltánnal együtt végeztünk az Arany János Színház stúdiójában, ami hajdanán Budapest gyerekszínháza volt. Ez annak idején az Újszínház épületében működött, sőt, a mai Újszínház jogelődje volt. Az a véleményünk, hogy a megszűnésével nagyon sokat vesztett a város és igyekszünk pótolni, mert noha van külön bábszínház és működik a Kolibri Gyermekszínház is, látjuk az igényt további, minőségi gyerekelőadásokra.

Milyen új produkciókkal készültök a 2016/2017-es évadra?

A korábbi évadokhoz hasonlóan ebben az évadban is lesznek új bemutatóink, ráadásul, eddig minden évben igyekeztünk, úgymond emelni a tétet. Az előző évben az volt a cél, hogy minden hétvégén tartsunk előadást, most arra készülünk, hogy minden hétvégén szombaton és vasárnap is játsszunk. Ezen kívül ebben az évadban kamaratermi előadásokat is indítunk. Az új évad első bemutatója Ellis Kaut Pumukli című mesejátéka lesz, ami sok minden miatt izgalmas. Egyfelől a Pumukli kalandjai nagyon népszerű mesesorozat volt a nyolcvanas években, másfelől Dombóvári István, Dombi fogja játszani Éder mestert, akit a közönség most láthat először színpadi szerepben. A színészek mellett, a korábbi előadások példáját követve bábjáték is lesz, Pumukli például ilyen formában fog megjelenni. A másik bemutató egy nagy klasszikus, a Piroska lesz, amit a Kompót teremben fog színpadra állítani Lóránt Krisztina, Kalmár Gergellyel a főszerepben. De továbbra is műsoron maradnak a korábban bemutatott népszerű előadásaink: a Móka Miki, a Mekk mester és a Sütibár.

Milyen megfontolásból választottátok ki éppen ezt a két mesét?

Mindkettőt más miatt tartottuk izgalmasnak. A korábbi tapasztalataink alapján a hajdani retro-meséknek nagy tábora van, nemcsak a gyerekek, hanem a szülők körében is. Csináltunk már Mekk Elek, Móka Miki, Süsü a sárkány és Nagy Ho-ho-ho-horgász előadást is és úgy gondolom, a Pumukli jól illeszkedik ebbe a sorba. Azok a gyerekek, akik annak idején szerették ezt a sorozatot, mára felnőttekké, szülőkké váltak és reményeink szerint szívesen hozzák majd el a gyerekeiket egy olyan előadásra, ami őket is szórakoztatja. A Piroska pedig szerintem magáért beszél. A hozzá hasonló klasszikus meséket, mint a Hamupipőke, a Jancsi és Juliska vagy a Hófehérke mindig érdemes műsorra tűzni, hiszen részei a kultúránknak és fontosnak tartjuk, hogy minden gyerek megismerje őket.

Mikor lesznek a bemutatók?

A Pumuklit október 8-án, 10:30-kor fogjuk bemutatni a Corvin Dumaszínházban. A Piroskát pedig október 22-én, 14:00-kor a Kompót kamarateremben.