A Dumaszínház közönségének már nem újdonság, hogy a hagyományos stand-up estek mellett humorban bővelkedő színházi előadások is színesítik a kínálatot. November elején a Best of Mind Fesztivál keretében tekinthették meg a nézők az eddig már nagy sikerrel bemutatott előadásokat és ízelítőt kaptak az új színházi évad kínálatából is. A fesztivál sikeréről és a további tervekről Litkai Gergelyt kérdeztük.

Lezajlott a Best of Mind Fesztivál, milyen sikerrel?

Majdnem minden előadásunk teltházas volt, az És a függöny felhördül című előadásunkat, ahol színészek vallanak egymásról és a pályáról humorosan, át kellett tenni a nagyterembe a jelentős érdeklődés miatt. Fontos célunk volt ezzel, hogy az emberek fejében helyre rakjuk ezeket az előadásokat, mivel sokan nem kötik össze, hogy ezek egy projektnek a részei, a Dumaszínháznak a kabaré műfaját megújítani kívánó törekvéseinek az eredményei.

Ebben az évadban is lesznek a Dumaszínháznak humorban gazdag színházi produkciói, immár a Füge nélkül, saját gyártásban. Mi indokolta a döntést? Milyen néven, milyen struktúrában fut tovább a vállalkozás?

A Fügével továbbra is együtt dolgozunk, de annyira sok produkciónk jött létre, hogy a Jurányi Inkubátorház keretei között már nem fértek el, egyszerű helyhiány miatt. A projekt neve DEKK lett, ami bármilyen rövidítéssel működik például Dumaszínház Egyetemes Kabaré Klubja, Dumaszínház Engesztelhetetlen Kulturális Köre és így tovább.

Az első darab, a Fear the Szaknévsor bemutatója – ami ennek a projektnek a keretében készül – december 3-án lesz a Gödör Klubban. Hogy találtátok ezt a helyszínt, hiszen nem tipikusan ez a Gödör profilja?

Jelenleg keressük az új játszóhelyeket, ahol ezek a darabok és a közönségük találkozni tud. Így esett a választás a Gödörre. A Gödör amellett, hogy eddig főleg koncerteknek, zenei eseményeknek adott helyt remek színházi helyszín is, reméljük, hogy az ő közönségük és a mi közönségünk kiegészíti majd egymást.

Hogyan tovább, mi várható még az idén?

Szilveszterkor tervezünk egy újabb felolvasószínházi előadást Antiutódisztópia címmel, ami hazánk és a világ párhuzamos valóságaival foglalkozik. Jövőre pedig bemutatunk egy munkahelyi problémákkal foglalkozó darabot, Mogács Dániel rendezésében – a címe Irodai Létformák –, április közepén a Garázsbanda című produkciót, amelyben egy olyan zenekar zenészeinek napjait követhetik figyelemmel, akik nem futnak be, és várható még egy felolvasószínház is a Tudomány témakörében.