Hogyan legyen valaki úgy vicces tucatnyi ember előtt, amikor az élete teljesen összeomlott? És egyébként is, hogyan lesz valakiből standupos? Fiatal standuposoknak kötelező néznivaló az HBO új sorozata.

Pete kezdő humorista, aki ingyen vállal fellépéseket New Yorkban különböző standup klubjaiban, már ha éppen aznap este sorra kerül.

A felesége tartja el, aki – bár mindketten szigorú vallásos neveltetést kaptak – már kezdi unni a havi-kéthavi 1 (fantáziátlan) szexet, valamint az azt követő rendszeres YouTube-nézegetést.

– Én meg támogatlak, amíg te az álmodat kergeted.
– Igen! Ahogy az orvosira járó férjeket szokták.
– De te nem az orvosira jársz!

Ezért jól össze is jön egy ezoterikus baromságokat hablatyoló szívtipró rajztanárral és el is húznak mucsára, Pete így hajléktalan lesz, majd az autóját is elveszti és ki is rabolják, akikre pedig innen támaszkodhat, azok nem a megbízhatóság szobrai. Innen szép nyerni, ugye?

Ja, és mindezek mellett Pete rossz standup humorista, nem jók a viccei, nem jól ad elő. Katasztrófa.

Az HBO Megborulva (Crashing) című vígjáték sorozatának ez az alapfelállása. Adva egy néha antipatikus és végtelenül lúzer karakter, akinek iszonyatos mélységekből kell talpra állnia és sikeresnek lennie standuposként egy olyan mezőnyben, ahol minden sarkon van egy standup klub, és mindenki komikus akar lennie, ráadásul a közepes ismertségért is vért kell izzadni.

“Egyszer az unokatesóm egy esküvőn mondott beszédet, és közben véletlenül bevallotta, hogy tinikorában molesztált egy gyereket. Na, az is kevésbé volt ciki, mint amit te műveltél a színpadon.”

A való életben parodista és humorista Pete Holmes félig-meddig önéletrajzi ihletésű sorozata ezért is kötelező minden standupolni vágyó fiatalnak.

Egyrészt jó látni, hogy bizony más, ma már befutott humorista, is milyen gázul kezdte, fontos látni, hogy életed legrosszabb élményének elmesélésétől nem leszel standupos, és egyáltalán nem árt tudni, hogy mi az, amin nevet a közönség.

Pete durván nehezített pályán indult, de akit ért már csalódás a színpadon, sült már fel poénnal, vagy tényleg nem tud egyszerűen sehogy sem nekikezdeni a dolognak, annak érdemes próbát tennie a sorozattal.

A magyar nyelvű előzetes