Ceglédi Zoltán és Tóth Edu közös estje hamarosan a Kompót Dumaklubban.

A humoristaként ismert Tóth Edu és a politikai elemző, Ceglédi Zoltán szakmája látszólag távol áll egymástól, ám mégis úgy döntöttek, hogy közös produkcióval állnak színpadra. Az eset nem előzmény nélküli, hiszen 2011-ben Edu Azonnal műhely című műsorában is együtt szerepeltek, így van már közös múltjuk. Ennek akkor nem lett folytatása, ipszilonban mentek tovább – Edu stand-up előadóként, Zoltán pedig elemzőként folytatta, de utóbbi elmondása szerint mindkettőjük részéről folyamatos az átjárás a másik kertjébe. „Edu amolyan kultúrpartizánként csempész bele komoly, gyakran közéleti témákat az alapvetően szórakozni érkező közönségnek szánt előadásaiba – mondja Zoltán –, én pedig elemzőként keresem az utat, hogyan lehet a szakmaiság mellett arra is tekintettel lenni, hogy aki engem néz vagy hallgat, az, ki merem mondani, egyfajta produkcióra is vágyik.”

A konkrét ötlet egy sörözés alkalmával született, amikor az őrlődő Edu egy hosszú, belső tusakodás után feltette a kérdést: „Zoli, mondd meg nekem, ki az a Csepreghy Nándor?” Az est címe: „Mi a baj? Semmi!!!” pedig rengeteg jelentéssel bír. Ahogy Zoltán meséli, Edu vesszőparipája az olimpia, amit egyszerre meg lehet közelíteni a sportrajongó apuka és a politikai elemző felől is, hiszen dilemmák merülnek fel a rendezéssel kapcsolatban – baj-e, ha olimpiát akarunk rendezni, és egyáltalán „mi” akarunk-e? A „Mi a Baj? Semmi!” pedig sok, párkapcsolatban élő ember élménye is lehet, amikor csak abban vagy biztos, hogy valami baja van a másiknak, de sehogy nem bírsz rájönni, mi lehet az. Zoltán szerint ez aktuális válasz lehet a politika kérdéseire is, hiszen egyfelől rengeteg a probléma, másrészt még mindig nem omlott össze az ország a hat éve hallott apokaliptikus jóslatok ellenére.

Az elemző meggyőződése, hogy bár közhely, de igaz, hogy Magyarországon a politika már mindenhol ott van, kikerülhetetlen, ezért beszélni kell róla. A duó saját elmondásuk szerinti nagyképű vállalása az, hogy ezt egyszerre akarják informatív, elgondolkodtató és szórakoztató módon művelni.

Az előadás bemutatója februárban várható, és egyelőre csupán egyetlen estet terveznek. „Attól félek – mondja Zoli mosolyogva –, ha februárig a magyar belpolitika hirtelen színvonalas, okos, emberközpontú fordulatot vesz, ott állunk majd megfürödve, hogy hát tényleg nincs semmi baj.”