Ékes anyanyelvünk legbénább fordulataival tarkított interjút készítettünk a Dumaszínház szellemi vezetőjével, alfájával és omegájával, benjáminjával és doyenjével, flórájával és faunájával, világítótornyával, a magyar stand-up úttörőjével, a monstre humorfesztivál szakmai tótumfaktumával, Litkai Gergellyel, aki maga is hasonló modorban válaszolt.

Milyen újdonságokkal csábítja az érdeklődő publikumot az idei Dumafüred?

Már vártam a kérdést, Tamás. Köszönöm, hogy a nagyérdemű elé tárhatom ezen a fórumon is rendezvénysorozatunk ékköveit. Elmaradhatatlan csúcspontjai a 10 napos, maratoni rekeszizomtréningnek az All Stars-előadások, de sokat ígér idén is a Duma Aktuál című produkciónk Hadházi Lászlóval, Kovács András Péterrel valamint velem. A három Karinthy-gyűrűs nagyágyú ezúttal a közélet nevetésre ingerlő eseményeit veszi górcső alá, ha úgy tetszik, tűzi tollhegyére Lovász László televíziós producer, műsorvezető és személyiség moderálásra mellett. De unikum lesz a Szenteste is, amely három szentesi humorista Badár Sándor, Kőhalmi Zoltán és Hajdú Balázs közös előadása. Érdekesség, hogy alföldi mivoltuk ellenére Badár Sándor Klein Dávidhoz hasonlóan mostanság nem mászta meg a Mount Everestet, Hajdú Balázs pedig 61 kilométernél adta fel a Kinizsi 100-as teljesítménytúrát. Kőhalmi Zoltán is ott lesz természetesen.

Melyek a legnagyobb érdeklődésre számot tartó előadások?

Schobert Norbert roastja talán az egyik ilyen, ahol a televízióból ismert formátum most a kamerák kereszttüze nélkül kerül sokkal intimebben, szinte lélektől-lélekig a nézők érdeklődő szemei elé. Öt humorista támadja meg a korábban említett rekeszizmokat, ráirányítva a figyelmet az UPDATE pápa komikusan kifigurázható gyengéire. De említhetném Kőhalmi Zoltán, Kovács András Péter, Kiss Ádám vagy Hadházi László estjeit is, amelyeket rendkívüli várakozás és jegyfogyás előz meg.

Van olyan program, amit te személy szerint a világ minden kincséért sem hagynál ki?

A saját estjeim, hiszen ennek komoly következményei lennének, így például a Duma Jam előadás Kovács András Péterrel és Hadházi Lászlóval a rendezvénysorozat szinte gálaelőadásnak minősülő, egyszeri és megismételhetetlen nyitónapján, július idusa után alig hat nappal.

Kiket emelnél ki az új tehetségek közül, akik idén először lépnek a Dumafüred világot jelentő deszkáira?

Nem ismeretlen talán a publikum számára Ráskó Eszter, aki az ELLE címlapján és a Tömény Történelem című műsorfolyamban is tanúbizonyságot tett sokoldalúságáról, rendkívüli komikai képességeiről, de Szabó Balázs Mátéval együtt feltűnt már a Showder Klub kulisszái előtt, valamint az összes többi fellépőt is említhetném akik a Magyarország, szereplek! gálán tűnnek majd fel Thália templomában, amely erre az estére kizárólag a nevetés szentélyévé változik.

Lesz-e a Balaton-parti forgatagban lehetősége a rajongók széles tömegeinek arra, hogy személyesen is találkozzanak kedvenceikkel?

Természetesen a magyar tenger partján, a Balaton fővárosában semmi sem elképzelhetetlen, akár még velem is összefuthat az, aki kedveli a váratlan eseményeket. Addig is remélem, minél nagyobb számban teszik majd tiszteletüket a humorkatlanban hűséges és elmaradhatatlan nézőink.