Júliusban ötödször rendezik meg a Dumafüred Fesztivált. Janklovics Péter elmesélte, ő mivel készül az idén, mit szeret legjobban a programban, és mi mindennel tölti az idejét az addig előtte álló hónapok alatt.

Mi teszi igazán különlegessé, egyedülállóvá a Dumafüredet?

Az, hogy egy kupacban ott van mindenki. Ez alapvetően egy magányos műfaj, de ilyenkor mind együtt vagyunk. Aki teheti, és nem szólítja el a kötelesség, az több napot is ott tölt, így ez számunkra is egy hosszabb együttlét, hiszen egyébként egész évben rohangálunk. A nézőknek pedig azért különleges esemény, mert koncentráltan, nagy dózisban kapják az előadásokat: tíz napon keresztül napi 2-3 alkalommal. Gyakorlatilag a Dumaszínház teljes repertoárját felvonultatjuk.

Te mit szeretsz benne a legjobban?

Egyrészt, hogy ott a Balaton! És persze azt, amiről az előbb beszéltem, hogy ilyenkor mind együtt vagyunk, és azokkal is tudunk találkozni, akikkel amúgy ritkábban jön össze.

Idén már ötödik alkalommal rendezitek meg a fesztivált. Milyen újdonságokkal készültök?

Ami az én szempontból újdonság, az a Belül semmi című kabaré. Nemrég mutattuk be Győrben, jártunk vele Miskolcon is, és még több helyre elvisszük majd, ezek egyike Balatonfüred. Korábban is játszottunk már ott színházi előadást, – A Szomszédnéni odaát van –  de akkor még sátorban voltunk, most már a Konferencia Központban tartjuk az előadásokat.

Mesélj kicsit azokról az előadásokról, amikben te is látható leszel!

A Belül semmi a Dumaszínház egyik legújabb produkciója, klasszikus kabaré: különálló jelenetek konferanszokkal összekötve. Kőhalmi Zoli a konferanszié, mi pedig Mogács Dániellel, – aki egyben a rendező is – illetve a Szomszédnéni Produkciós Iroda két tagjával, Tóth Szabolccsal és Bálint Ferenccel négyen játsszuk a jeleneteket. Annyiban azért mégsem klasszikus, hogy a jelenetek meglehetősen szókimondóak. A másik előadás, a Duma Swing évek óta nagy sikerrel megy. Egy zenés produkcióról van szó, amely Kovács András Péter ötletéből született; vele és Illés Ferenccel közösen mutatjuk be.

Mennyiben különbözik a Dumafüred közönsége az általában megszokottól? Ugyanaz az összetétele?

Nem feltétlenül. Akik tudnak róla, azok a szomszédos falvakból is ellátogatnak hozzánk, de ott vannak persze a fürediek és az éppen a környéken nyaralók. A törzsrajongóink végig velünk vannak, de ilyenkor sokkal szélesebb körből kerülnek ki a nézőnk, mint itt, Budapesten.

Végignézitek ilyenkor egymás előadásait?

Igyekszünk.

A Dumafüred még egy kicsit odébb van. Addig is miben lehet látni a már említetteken kívül?

Lassan három éve, hogy Vinnai Andrással és Bánki Gergővel bemutattuk A  férfiak szexuális világa című színdarabot, ami azóta is folyamatosan műsoron van, és nagyjából egy éve a Kaputt – halálkabaré – című produkciót, amiben szintén benne vagyok. Mindkettő Dumaszínház – Füge közös produkció és a Jurányi Házban látható.

Mikor tudsz majd pihenni?

Általában a nyár egy nyugodtabb időszak. Vannak ugyan falunapok meg fesztiválok, de nem olyan sok, hogy nagyobb turnékat lehetne csinálni, úgyhogy abban az időszakban jut azért rá idő, hogy elmenjek nyaralni. De ha most március közepéig lemennek a munkák, szeretnék picit felszusszanni, mert jelenleg úgy érzem, azt sem tudom, hol áll a fejem. Szeretnék új előadásokat írni, vinném tovább a zenés vonalat: szereztem egy új kütyüt is, amivel terveim vannak, de ezek nagyon távlatiak, mert eddig nem volt időm velük foglalkozni.

Hogyan fogsz neki az írásnak? Leülsz és nekiállsz, vagy egy ideig gyűjtögeted az ötleteket?

Ha valami jó az eszembe jut, akkor leírom a telefonomba a jegyzetek közé, amit hónapokkal később megnézek, és általában nem jut eszembe, hogy mire írtam, és miért.