Futballrajongóként figyelemmel kíséred a foci-vb-t. Olyannyira, hogy Tóth Eduval és Felméri Péterrel kommentáljátok is a mérkőzéseket. Sokat néztek együtt meccset?

Az igazság az, hogy együtt nem nézünk gyakran meccset, csak most a Világbajnokság alkalmával fordult elő többször. Vasárnaponként viszont van egy Dumaszínház foci elnevezésű program, amin játszani szoktunk. Ezen rendszeresen részt veszek én is.

Volt már olyan helyzet, amikor nem értettetek egyet?

Természetesen volt, főleg a bedobások alkalmával szoktak nézeteltéréseink lenni, de durva összeveszéseink még nem voltak. Nagy vonalakban egyetértünk, mert mindannyian a jó focinak és a minél kevesebb bírói tévedésnek szurkolunk, mert ez utóbbiból sajnos volt néhány.

Mi volt számodra eddig a legmeglepőbb összecsapás?

Nekem a legmeglepőbb az volt, hogy a hollandok fordítani tudtak a spanyolok ellen, főleg azért mert én holland-drukker vagyok és ritkán fordít egy olyan csapat, amelyiknek én szurkolok.

A napokban jelent meg egy könyv: Megúsztuk szárazon címmel, amit társszerzőként jegyzel. Pénzügyi diplomával mi vitt rá az írásra?

Aki jobban ismer, az tudja, hogy úgy szólna helyesen a kérdés: mi vitt rá engem a pénzügyi diplomára? Mindig is szerettem írni és örülök neki, hogy kipróbálhattam magam ebben a műfajban is. Régóta terveztem, hogy írok egy könyvet, de eddig nem volt témám, így ez az első könyvem. Nemrég keresett meg az ötlettel Kőrösi Norbert és Rima Péter, akiknek megvolt a sztorijuk, ezért nekem könnyű dolgom volt, már csak meg kellett írnom… Mindketten sokat dolgoztak luxus nyaralóhajókon, ahol fokozatosan léptek előrébb a ranglétrán. Az így eltöltött idő alatt számos sztori született, amikről úgy gondolták, másokat is érdekelhetnek.

Ezek szerint viszonylag új az ismeretség. Hogyan találtak rád?

E-mailben kerestek meg és több egyeztetés után úgy gondolták nekem kellene megírnom a történetet. A gyakorlatban ez úgy működött, hogy ők diktafonra mondták a sztorikat, amiket valaki legépelt, majd ezt kaptam meg én, hogy dolgozzak belőle. Nagyjából fél évig tartott a munka, ezalatt csaknem minden nap foglalkoztam vele.

Ez egy humoros, de igaz történet…

Igen, mindenképpen az. Alapvetően az önmegvalósításról szól és arról, hogy ha valamit teljes hittel csinálunk, az meghozza az eredményét és az élet meghálálja az erőfeszítéseket. A történetet nagyon szépen visszaadja az ajánlója, miszerint „A vakmerő kitörésükről, kemény munkájukról, szegénységről és gazdagságról szól a könyv. A Világban járva önmagukat keresték és a megélhetést. Önmagukban és megélhetésükben pedig ráleltek a Világra.” A luxushajózáson belül azt a világot mutatjuk be, amit az utazók nem látnak, és akik nem dolgoztak ilyen hajón, talán el sem tudják képzelni. Szerintem attól igazán jó a könyv, hogy annak ellenére, hogy sok a humor benne, végig van valami mögöttes, komolyabb tartalom is, amiből az olvasó merítkezni tud.

Mikor kerül a boltokba?

Nemrég került ki a nyomdából a Konkrét Könyvek gondozásában. Az interneten már rendelhető, de a könyvesboltokba csak szeptembertől kerül. Mivel annak is ára van, hogy a boltok állandóan raktáron tartsák, úgy gondoltuk, hogy a nyári időszakot még kihagyjuk, mert ilyenkor úgysem járnak könyvesboltba az emberek. Aki meg akarja vásárolni, természetesen lehetősége van házhoz szállítással, vagy az üzletben átvéve megrendelni.

Hamarosan itt a DumaFüred Fesztivál, ott miben lehet majd látni?

Én két napon fogok szerepelni a DumaFüred Fesztiválon, amit mindannyian nagyon várunk. Július 28-án este nyolctól a Duma Maraton elnevezésű programon fogok közreműködni, másik kilenc-tíz humorista társaságában. Másnap, 29-én pedig a Dumaszínház saját készítésű kabaréjában fogok stand-upolni.

A nyár azért gondolom nem csak a munkáról szól, hogyan fogsz feltöltődni, kikapcsolódni?

A DumaFüreden kívül nem igazán terveztem semmit a nyárra. A nyaralás és a kikapcsolódás nálam elég spontán szokott lenni. Nem szoktam hetekre szabadságra menni, inkább azt csinálom, hogy akkor megyek valahova, ha látok pár nap szünetet magam előtt. Nem vagyok tehát nagy tervező és jó sem vagyok a tervezésben. Esetleg pár fesztivál is belefér még a nyárba, a Szigeten például fel is fogok lépni, úgyhogy oda mindenképpen menni fogok.

Hajdú Balázs Megúsztuk szárazon című könyve IDE KATTINTVA már megrendelhető.