A Dumaszínház idei utolsó előadása december 31-én 22:30-kor kezdődik, a jegy ára a humor és a kalandos dallamok mellett egy négyfogásos gourmet menüt is tartalmaz.

A Duma Swinggel – azaz Kovács András Péterrel, Janklovics Péterrel és Illés Ferenccel – léphetnek át a nézők az újesztendőbe. Akik az éjfélt velük ünneplik, azoknak meglepetést is ígér Kovács András Péter.   

Az év utolsó napjait, ismét a Dumaszínházban töltöd, szó szerint, mivel kisebb szünetekkel, szinte folyamatosan színpadon vagy, hogy bírod? Van valami trükköd?

Nincs. És kissé kétségbe is vagyok esve. A számos fellépés mellett Munkaügyek forgatókönyv-leadási határidő is nyomaszt, és Murphy törvénye, hogy ilyenkor robbannak le a gyerekek is egy hétre. Akármilyen ügyesen próbáljuk otthon beosztani az időt, nagyon ki vagyok centizve. II. Fülöpöt tudom idézni Verdi Don Carlosából: “Majd alszom én, ha véget ér a kín.”

Veletek, azaz a Duma Swinggel búcsúzik a 2015-ös év. Készültök valamilyen kis extrával?  

Igen, ám ez legyen meglepetés úgy a nézőknek, mint nekünk. Annyi bizonyos, hogy az éjfélt velünk ünnepelhetik a nézők, annak pedig meg fogjuk adni a módját.

Nemrég két önálló ested is megjelent dvd-n, az Evolúció és az Ősök és utódok. Miért ezekre esett a választás?

Mert összesen ennyi önálló estem van. Mindkettő futott a Dumaszínházban két-két évig, mérsékelt érdeklődéssel, évente öt-hat alkalommal. Hátha így dvd-n kiadva több emberhez eljut.

Ez azt is jelenti, hogy már nem lehet majd ezeket látni „élőben”?

Ezeket már nem, de most készül a harmadik önálló estem Magyarország, szerelem címmel, bízom benne, hogy ez a két dvd meghozza a kedvet és a bizalmat hozzá, és esetleg a vidéki Dumaszínház-helyszínekre is eljuthat.

Jó érzés, amikor az ember ilyen formában is megörökítésre kerül? A letöltések és a saját youtube csatornák korában van egyáltalán létjogosultsága még a dvd-nek?

A „megörökítés” sajnos ma már közel sincs az örökhöz. Jó, ha egy évig még emlékeznek ezekre a korongokra. Ugyanakkor a színházjegy, a könyv és a dvd az utolsó eszközök arra, hogy a közönség megmutassa: érdekli őt annyira az előadó, hogy némi áldozatot is hozzon érte, kíváncsi rá, és szeretné, ha a kedvence addig is meg tudna élni valamiből, amíg a következő előadást, könyvet, dvd-t összehozza.

Hogyan készülsz a karácsonyra? Mi számodra ilyenkor a legnagyobb élmény?

Szeptemberben megveszek minden ajándékot, hogy aztán a gyerekek kitalálják, hogy mégsem azt kérik… Örülök a vasárnapi nyitva tartásnak, ha elfogy a pelenka. Próbálok a feleségemnek kitalálni olyan ajándékot, ami nem megvásárlós, hanem elkészítős, meglepős. Igyekszem találni egy olyan estét januárban vagy februárban, amikor nem lépek föl, és venni rá két színházjegyet. És igyekszem ezt a cikket nem megmutatni a feleségemnek, mert akkor oda a meglepetés.