Bellus István Kívánságszatyor Pistivel című műsora ma már kultikusnak számít a mulatós és a hülyezene-rajongók körében. Sőt: mindenki más körében is. Ideje volt, hogy a videómegosztókról bekerüljön a színpadra, és most végre önálló esten is megcsodálhatjuk a mulatós műfaj evolúcióját.

A Kívánságszatyor pontosan az a formátum, ami a YouTube-on tud aratni – de hogy lesz ebből stand-up comedy?

2014-ben Hadházi László estjének részeként látta meg a napvilágot a Kívánságszatyor Pistivel műsorszám, ami alapvetően egy mulatósparódia volt. Született egy dal ugyanezzel a címmel, ami az ország összes Dumaszínháza mellett Londonba és Zürichbe eljutott; azóta videoklip és remix is készült. A sikeren felbuzdulva jött az ötlet, hogy kellene a Youtube-ra valami, ami kívánságműsor kinézetű, de a legfurcsább előadók leghihetetlenebb dalai lennének benne, vicces felkonfokkal. Összeraktam az első adást, amiben nyilván még nem voltak igazi kívánságok, de azt követően a megadott email-címre elkezdtek érkezni a jobbnál jobb kérések. Az önálló est tulajdonképpen azt sugallja, hogy a Kívánságszatyor Pistivel megérkezik a Youtube-ról a színpadra és életre kel.

Teljesítesz élőben kívánságokat?

Megpróbálom elmagyarázni a mulatós műfaj evolúcióját, bemutatni a legjelentősebb hazai sztárokat, de lehet, hogy elrettentő példa gyanánt a külföldieket is feltérképezem. Lesznek képek, videók és élő zene. Az még képlékeny, hogy élőben milyen kívánságokat tudok majd teljesíteni, de ott lesz a szinti, amivel mindent eljátszik Pisti.

Gondoltad volna, hogy ekkora sikere lesz a műsornak?

A mulatós műfaj eddig elsősorban az idősebb korosztályt érdekelte. Nem titkolt célom volt, hogy a legtöbbet internetező fiatalabb korosztályhoz is eljusson ez a fajta zene, hiszen egy-egy buli végén azért mindig előkerül egy MC Hawer, egy Kis Grófo vagy akár a Kívánságszatyor. Szerénytelenség nélkül kijelenthetem: az univerzum nekem köszönheti, hogy megismerhette Banók Lajos, Mercike, Melody Eszti vagy éppen Romeo és Szilvia munkásságát. Az ismertebb előadókat pedig úgy érzem, sikerült megszerettetnem a fiatalokkal.

Volt már, hogy megsértődött valaki, aki bekerült egy-egy adásba?

Persze. Az irónia nem áll messze tőlem, de igazából senkit sem szeretnék megbántani, mégis voltak páran, akik zokon vették a műsorban való megjelenésüket. Tilinger Attila, azaz Házibuli Attila az elején egy kicsit betett a műsornak, vagyis nem ő, hanem a kiadójának a jogásza, aki letiltatta az adásokat. Felvettem velük a kapcsolatot és megegyeztünk, a videók visszakerültek, és Attila is a mennybe ment: onnantól már mindenki szerette, olyannyira, hogy 2016-ban ő kapta a Kívánságszatyor Pistivel Közönségdíjat. Az összes előadó közül csak Balázs Pali neheztel rám, de ő komoly fiú, aki komolyan is veszi magát. Sajnálom, hogy nem érti a tréfát.

Hiába hívtad a Facebookon, Lady Gaga nem jött el Miskolcra gyereknapra – a Kívánságszatyorba azért bekerülhet?

Sajnos még nem válaszolt a hölgy, biztos most kalkulálják az útiköltséget. A Kívánságszatyorba meg nem tud bekerülni, mert túl jó ide. Azt szoktam mondani a műsorral kapcsolatban, hogy van egy szint, ami alá nem megyek, de fölé se igazán. Ahogy a műsor szlogenje is mondja: jó zenéhez nem kell fül.