A Tesztbeszéd egy teljesen új formátumú, interaktív előadás, melyben a Dumaszínház legbátrabb fellépői a színpadra állva megtudhatják, mit is gondol róluk a közönség. Az ötletgazdával, egyben a műsor vezetőjével, Lovász Lászlóval beszélgettünk.

Honnan jött ennek az új műfajnak az ötlete?

Sokat agyalok azon, hogyan lehet valakit igazán jól megismerni, jól beszéltetni, olyan dolgokat kihozni belőle, amiket sima kérdésekkel nem feltétlenül sikerülne. A Tesztbeszédnek ez a lényege. Sok interjút és beszélgetést vezettem már, tudom, hogy amikor valaki elmondja, milyennek látja magát, az kívülről egyáltalán nem biztos, hogy úgy is jön le. Itt a közönségnek lehetősége nyílik rá, hogy szervezett formában – a) vagy b) lehetőségre szavazva – elmondja, milyennek látja a fellépőt, aki megkapja a lehetőséget, hogy válaszoljon. Ez számára ugyanannyira érdekes és izgalmas, mint a nézőknek.

Nehéz volt meggyőzni a vendégeid, hogy részt vegyenek a beszélgetésen?

Nem, mindenki rögtön azt mondta, szívesen jön. A Dumaszínházasokkal nagyon jó a viszonyom, tudják, mit csinálok, ismernek, sokat dolgozunk együtt. Egy ilyen beszélgetésen fontos a bizalom, hogy a partner tudja, nem hozom kellemetlen helyzetbe, és valami színvonalas produktum fog az egészből kisülni. Ezek mind fontosak, de mivel ismernek, nem tartott sokáig rábeszélni őket.

Volt valaki olyan, akit új oldaláról ismertél meg, és meglepetést okozott?

Nagyon érdekes volt megismerni, ahogy Badár Sándor a világot szemléli. Alapból is nagyon laza, őszinte és természetes figurának gondoltam, de hihetetlen, mennyire megnyugtató, egészséges lélekkel éli az életét. Öröm volt nézni a színpadon, akár még egy órát rá tudtam volna dobni a beszélgetésre. De Aranyosi Péterrel is rendkívül élveztem a közös munkát. Lehet, hogy neki eddig többször találkoztam a mogorva, mint a könnyed oldalával, mindenesetre a beszélgetésen nagyon szórakoztató volt vele dolgozni: megtaláltuk egymás tempóját, jól éreztük, hogy milyen irányba is menjünk.

Előfordul, hogy egy-egy vendéged többször is visszatér. Ilyenkor hogy állítod össze a kérdéssort? Mindig újakat kérdezel tőle?

Szoktam rajta változtatni, de mivel a közönség közben cserélődik, számukra akkor is teljesen új a beszélgetés, ha a vendég már szerepelt egyszer, és ő is megkapja ugyanazt az izgalmat, mint korábban. Eleinte egyébként én is féltem tőle, hogyan is lesz majd: le fogjuk játszani azt, ami a legutóbbi előadáson történt? De nem. Valamennyire persze ugyanazt a formát adja ki a dolog, hiszen nem folytathatom úgy, mintha valami második része lenne – az új közönség miatt a nulláról indulunk. Vannak olyan kérdések, amikről tudom, hogy érdekesek, és örülök, ha azok a sztorik vagy gondolatok bekerülnek ebbe a beszélgetésbe is. Ugyanakkor teszek bele újakat is, amik közben az eszembe jutnak, vagy pont az előző alkalomból tanulva, úgy érzem, jót tenne, ha ide vagy oda becsúsztatnék még néhány pluszkérdést.

A közönség rögtön vette a lapot, vevők voltak az új műfajra?

A Dumaszínház színpadán szokatlan ez a műfaj, hiszen ott stand-up comedy és kabaré van, a klasszikus nevettetős műfajok. Volt, hogy a nézők eleinte meglepődtek, de soha nem volt belőle gond, mert mindig nagyon jól érezték magukat. A stand-up-ban is saját magukról beszélnek az előadók, ahogyan itt is, csak ebben az esetben valamennyire irányítom őket a kérdésekkel, illetve interaktív módon a közönséget is bevonjuk.

Kiket szeretnél vendégként látni a jövőben? Gondoltál rá, hogy ne csak a Dumaszínház előadóival beszélgess?

Nagyon szeretem ezt a műfajt, szerintem tök jól is működik, ezért úgy gondolom, tudjuk majd tágítani a kört. Szeretem a helyszínt, és szerencsére szuper vendégek közül lehet válogatni. Egyébként február 28-án jönni fog például Gangxta Zolee is, aki egykori Duma Roast alanyként lazán kapcsolódik a Dumaszínházhoz. Folyamatosan gondolkozunk rajta, kit lehetne még bevonni.

A Tesztbeszéden kívül miken dolgozol még?

A Dumaszínházban megy a Duma Aktuál című előadás, egy közéleti híreket, aktualitásokat feldolgozó szórakoztató műsor, amit négyen csinálunk Litkai Gergővel, Hadházi Lászlóval és Kovács András Péterrel, én a műsorvezető vagyok. Illetve ott van még a Lakástalkshow, ami jelenleg szünetel, de abból is akarok újakat készíteni. A Dumaszínházban pedig úgymond a háttérben is jelen vagyok, a videó projekteket csinálom.