Hamarosan új közös estetek indul a Dumaklubban, ami nem előzmények nélküli. Jó ideje rendszeresen feltöltitek a Youtube-ra konyhaasztal melletti beszélgetéseiteket…

H. B.: Dombival ültünk a konyhájában és azt mondtam neki: „Figyelj, van egy kamerám, vegyünk már fel valamit!” És felvettük, ahogy beszélgetünk…

D. I.: Mikor megvolt, mondtam, hogy adjunk neki címet is. Így lett Nyújork, mert ez volt az első dolog, ami Balázs eszébe jutott. Aztán megtetszett mindkettőnknek a dolog spontaneitása és sorozat született belőle. Az alapkoncepció az, hogy semmit sem vágunk ki a felvételből és mindig a rendetlen konyhaasztal mellett beszélgetünk. Azóta született néhány speciális kiadás is, például mikor kimentünk megnézni Angela Merkel látogatását, de az alapállás az, hogy a konyhában vagyunk.

Hogyan fogadták a követőitek? Nem riasztotta el őket az előzetes tervezés és az utómunka teljes hiánya?

H. B.: Az első videót tizenötezren nézték meg, a többit kevesebben. Mára csak azok maradtak, akiknek bejön ez a stílus, és ennek örülünk. Pont az volt a célunk, hogy olyan anyagokat készítsünk, amik kilógnak a kattintás és nézettségvadász videók közül, és a beszélgetés, eredeti, klasszikus hangulatát mutatják meg a nézőknek.

D. I.: Szerencsére így is szép számmal vannak, akik kíváncsiak ránk, különben nem jutott volna eszünkbe, hogy élő közönség előtt is megpróbálkozzunk a műsorral.

Mitől lesz más ez a műsor, mint a többi élő beszélgetős show?

D. I.: Mindenki azt mondja, hogy náluk vannak a legnagyobb sztárok, a legaktuálisabb témák, a legnagyobb szenzációk. A mi műsorunk abban különbözik a többitől, hogy felvállaltan az élet kevésbé fontos dolgairól szól. Ez persze egyfajta irónia, mert ezek a témák igenis fontosak, csak nem feltétlenül érik el a szenzációhajhász műsorok ingerküszöbét.

Milyen „sztárvendégekre” lehet számítani?

D. I.: Semmiképpen sem mainstream médiaarcokra kell gondolni. „Bődületes nagy sztárokat” mindenhol láthat az ember, tele van velük a tévé és az újság. Nekünk az a célunk, hogy a vendégeinket az undergroundból, a különböző szubkultúrákból hozzuk el, méghozzá a lehető legváltozatosabb területekről.

H. B.: Az első vendégünk a talán legismertebb blogger, Herby lesz. Róla azt kell tudni, hogy agorafóbiás, nem szeret emberek közé menni, mégis ő lett a magyar Youtube egyik legnagyobb sztárja. Élő közönség előtt nálunk lép fel először, aminek köszönhetően akkora az érdeklődés a műsorunkra, hogy még egy előadást kellett kitűzni belőle.

A műsor élő változatát is az a teljes spontaneitás fogja jellemezni, mint a Youtube-videókat?

H. B.: Törekedni fogunk rá, hiszen már alaposan bejárattuk Youtube-on az előadást, így a közönségnek sem elvárása a szerkesztettség. Úgy is mondhatjuk, hogy az a néző, aki erre a műsorra jön el, mindenféle elvárás nélkül érkezik, hiszen a Youtube-videókon látta már mire számíthat. Valamiféle tervezést mégis igényel, hiszen például képeket is fogunk mutatni, vagy zenéket bejátszani, amihez minimális készülésre azért szükség van.

Mindketten szerepeltek más közös produkciókban és önálló estetek is van. Mennyire köszön majd vissza ezeknek az előadásoknak a témája, vagy hangneme a Nyújorkban?

D. I.: Semennyire. A többi produkciónktól teljesen elvonatkoztatva csináljuk ezt a műsort. Alapvetően kettőnk beszélgetéseiből nőtt ki és ez a színpadon is így fog maradni. Nincs poénkényszer, nem lesznek begyakorolt replikák, csak a tiszta, eredeti társalgás.

H. B.: Az volt a célunk, hogy valami tejesen mást hozzunk létre, mint az eddigi műsoraink, ezért nem is lesznek áthallások. Úgy gondoltuk, hogy ez az alternatív előadásmód is tetszeni fog majd a nézőknek és az előzetes érdeklődés alapján nem is tévedtünk.