– Hamarosan bemutatjátok a Jurányi Inkubátorházban a Füge és a Dumaszínház közös előadását a Kaputt című “halálkabarét”.

– Nem klasszikus értelemben vett kabaréról van szó, igazából egy szkeccs előadás lesz, ami különálló jelenetekből épül fel. A halál témáját járja körül és mivel ez egy független produkció, az íróknak is eléggé elszabadult a fantáziája. Lesz benne néhány nagyon elvetemült dolog, de nagyon jól lehet majd szórakozni rajta.

– Úgy tudom dolgoztál már Dömötör Andrással, a darab rendezőjével.

– Igen, 2007 környékén dolgoztunk már együtt egy nagyon érdekes előadásban. Egy romkocsmában léptünk fel egy olyan produkcióval, ami a romkocsmák közönségéről szól. Akkor ez nagyon friss és formabontó volt és mindannyian élveztük a közös munkát.

– Hol tartanak most a próbák a Kaputtal?

– Mindig úgy érzi az ember, hogy nagyon az elején tart, annak ellenére, hogy hamarosan bemutatjuk… A jelentek sorrendjét még gyakorolnunk kell, ahogy azt is, hogy miként következik az egyikből a másik. Ettől függetlenül nem állunk rosszul, de – minden színházi produkcióhoz hasonlóan – kerek egésszé ez az előadás is csak a bemutatót megelőző héten áll majd össze.

– Szabad egyáltalán a halállal viccelődni?

– Korábban biztos azt mondtam volna, hogy van olyan pont, ahol már nem szabad, de ez az előadás ledöntötte bennem ezeket a gátakat. Úgy gondolom, ha a nézők is tisztában vannak azzal, hogy a halál témája lesz pellengérre állítva, akkor bármi belefér. Természetesen nem lépjük át a jó ízlés határait…

– Kovács András Péterrel és Illés Ferenccel közösen Duma Szving címmel egy jazz-up comedy előadásban is színpadra álltok a Kompót DumaKlubban…

– Két évvel ezelőtt történt, hogy felhívott KAP azzal az ötlettel, hogy csináljunk egy zenés előadást Illés Ferivel hármasban. Mindig szeretek új dolgokat kipróbálni, ráadásul Ferit is ismertem már a Rádiókabaréból, úgyhogy belementem. Kezdetben szinte kizárólag a szving vonalán mozogtunk, de idővel fokozatosan elhagytuk és átalakult a műsor. Nekem lett egy looper pedálom, KAP pedig vett egy gitár szintetizátort, ami egészen új perspektívákat nyitott a műsor zenei részében. Mára igazán színessé alakult az előadás, amit vidéken is teltházak előtt játszunk.

– Ez a műsor is folyamatosan frissül?

– A zenei rész minden esetben fix, de a stand-upokat nem egyeztetjük, hogy megmaradjon az előadás improvizatív jellege.

– Idén július 17-26-ig kerül megrendezésre a DumaFüred Fesztivál, melynek programjában – többek között – a Duma Szving is szerepel. Miben leszel még látható?

– A Duma Szvingen kívül még a Beugró vs. Dumaszínházban fogok fellépni. Ezen kívül az idei fesztivál egyik különlegessége lesz, hogy a Dumaszínház és a Füge egyik korábbi koprodukcióját, a Férfiak szexuális világát is láthatja a közönség, amiben Vinnai András és Bánki Gergely társaságában fogok játszani.

– Te mivel ajánlanád a fesztivált?

– Aki szereti a stand-up műfaját mindenképpen jöjjön el, akár több napra is, mert tíz napon keresztül a Dumaszínház előadásainak krémjét láthatja majd egészen koncentrált formában!

Fotó: Nagy György