Aranyosi Pétert annak idején úgy kellet rábeszélni, hogy vállaljon be egy önálló estet. Azóta már bejárta vele az ország nagy részét, sőt elkészült második estje, a „Borsodi homályos” is. Többek között erről beszélgettünk vele, de mesélt a Dumafüredről is, és elárulta, milyen tanácsot adna egy kezdő humoristának.

Júliusban ötödször rendezik meg a Dumafüred Fesztivált. Te mivel készülsz az idén?

Elviszem az új, Borsodi homályos című önálló estem. Míg az előző estem, a Négybetűs szavak az én életemről szól, ebben a barátaim sztorijait dolgoztam fel. A címválasztás nem véletlen, egyrészt arra utal, hogy az estben elmondott történeteket mindenhol átlengi az alkohol, másrészt, hogy a benne szereplő embereknek milyen furcsa, savanyú a hozzáállása a világ dolgaihoz.

Mi az, amit a legjobban szeretsz a Dumafüredben?

A hangulatát. Igaz, hogy annak idején egy fullasztó sátorban tartottuk az előadásokat – ehhez képest minőségi változás a Konferenciaközpont –, de ott is óriási volt a hangulat…

Első önálló estedről április 9-én TV-felvétel is készül.

Igen, úgy érzem, a Négybetűs szavak most érett meg arra, hogy a nagy nyilvánosság előtt is vállalható legyen.  Rengeteg helyre elvittem már az országban, de még mindig maradt néhány, ahol szeretném előadni. Közben megszerettem, magabiztos lettem benne, és úgy gondolom, ezzel az előadással egészen jól tudom árnyalni a képet magamról, megmutatni, milyen is vagyok.

Vállalható?

Eléggé szókimondó ember vagyok, minden sztorit felvállalok. A színpadon ugyanúgy beszélek a merevedést elősegítő szer hatásairól, mint ahogyan egy részeg este tanulságairól.

Mennyi időnek kell eltelnie ahhoz, hogy igazán magabiztossá válj egy önálló előadással?

Kell hozzá nagyjából 20-30 fellépés, ami nekem most már megvan. Nehezen szültem meg egyébként annak idején, egyáltalán nem is akartam önálló estet, Litkai Gergely és a felesége, Aranyos Marica beszéltek rá.  Most elértem oda, hogy lubickolok benne.

Nem zavar fellépés közben, ha tudod, hogy kamerák rögzítik, amit mondasz?

Ugyanolyan leszek, mint máskor, bár a kamerák mindig kihoznak egy kis feszülést az emberből… Egy dolog több száz néző előtt fellépni, és kamerák előtt szerepelni is más. Ez egyébként szó szerint egy egész estés műsor, több mint két órás.

Rólad azt lehet hallani, hogy a színpadon és az életben is elég laza vagy…

Nyitott ember vagyok. A nőkkel igazi ölelgetős, tapizós-fogdosós, bizonyos határig persze… Erről például szoktam beszélni a Négybetűs szavakban… De igazából bárkivel, bármikor és bárhol tudok beszélgetni. Szeretem meghallgatni mások történeteit. Érdekelnek a különböző figurák, és tudok is időt szánni rájuk.

A Comedy Centralon hamarosan indul egy tehetségkutató, Magyarország szereplek címmel, kezdő humoristáknak. Mit gondolsz erről, jó ötletnek tartod?

Úgy van vele az ember, hogy egyik szeme sír, a másik nevet: hiszen egyrészt várja, hogy valaki megnevettesse, másrészt kicsit fél, hogy valaki elveszi a kenyerét. Én egyébként úgy vagyok vele, hogy szerintem elég nagy a piac ahhoz, hogy ha jó vagy, meg tudj rajta élni. Én azt várom, hogy valaki megnevettessen valami új, friss hülyeséggel.

Milyen tanácsot adnál egy kezdő humoristának?

Mindenképpen azt mondanám, hogy vállalja fel önmagát. Ne feledkezzen meg a nagy elődökről, ne legyen homlokegyenest más, ugyanakkor legyen más. De a legfontosabb, hogy maradjon önmaga, mert hosszútávon csak azzal lehet megélni.