DEKK. A Dumaszínház projektje, amelyben javarészt szkeccsekre épülő kortárs színházi előadások porolják le, és értelmezik újra a kabaré műfaját. A cél: több humort a színpadokra! És, hogy minek a rövidítése a DEKK? Jó kérdés. Dumaszínház Egyetemes Kabaré Klubja. Vagy: Dumaszínház Engesztelhetetlen Kulturális Köre. Esetleg: De hát Engem Kotlani Küldtek. Nos, igen: a nagy kérdésekre sohasem könnyű a válasz!

Elhanyagolt férfiszépségek

A sorozatban az ELHANYAGOLT FÉRFISZÉPSÉGEK (szkeccsparádé testhasználattal) című darab is látható lesz. Egy előadás, amelyben két táncos, a 162 centiméteres Újvári Milán és a 198 centiméter magas Andrássy Máté táncol. A test ördögeinek vicces darabja aztán tényleg olyan, akár az élet: egyszer fent, máskor lent.

Július 26., 18 óra – Thealter Fesztivál, Szeged, Régi Zsinagóga

A férfiak szexuális világa

A FÉRFIAK SZEXUÁLIS VILÁGA nem titkolja, hogy a férfi az élet sakktáblájának királya és parasztja is egyben. Miközben esendő és vicces, élete pedig egy nagy probléma- és nyomorúsághalmaz. Bánki Gergely, Janklovics Péter és Vinnai András célkeresztjében hol a gyöngyöző sörök, hol az ölős/lövős mozifilmek állnak, hol az a teljességgel megmagyarázhatatlan világőrület, amelyben 22 játékos egy felpumpált bőrgolyót kerget a füvön. És akkor még nem beszéltünk a férfiak kitüntetett problémájáról: hogyan kell nőt szerezni…

Július 21. 20.30, Balatonboglári Szabadtéri Színház (Balatonboglár) – rossz idő esetén a művelődési házban lesz az előadás.

Fear the Szaknévsor

A FEAR THE SZAKNÉVSOR! a DEKK egyik legütősebb darabja. Előbb az Ördögkatlan-, majd a Vidor Fesztiválon bukkan fel augusztusban. Mi tagadás: amikor a pincérek, autószerelők, a parkettázók, és az egyéb szakik rendre átcsapják a fejünket, nem röhögjük halálra magunkat.

Ez a darab azonban Rainer-Micsinyei Nóra, Sipos Vera, Bánki Gergely és Jankovics Péter segítségével olyan rémtörténeteket dolgoz fel a szolgáltatói szektorból, amelyekkel bebizonyítja, hogy itt már csak lőni vagy röhögni lehet. És bár az előbbi jobban esne a léleknek, utóbbi mégiscsak kellemesebb. Habár…

Augusztus 3. 15 óra Ördögkatlan fesztivál (Nagyharsány – Pajta), valamint augusztus 31. 18 és 21 óra Vidor Fesztivál (Nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház)

És a függöny felhördül…

Az ÉS A FÜGGÖNY FELHÖRDÜL… című előadásban négy színész kiteríti a szennyest! Stefanovics Angéla, Bánki Gergely, Ficzere Béla és Lengyel Tamás stand-upol. Színészek magukról, egymásról. Sztorik, szakmai kulisszatitkok, melyekből még az is kiderül, mi közük a bálnáknak a színészethez, valamint a lajhároknak a filmforgatáshoz. Tényleg: mi?

Július 14., 20.30, Siófok, MasterCard hajó

40! avagy a véges élet

A 40! AVAGY A VÉGES ÉLET a nyári kavargásban Velencén látható majd Stefanovics Angéla, Bánki Gergely, Keszég László és Mészáros Béla előadásában. „Amikor kihullik a fog, megszürkül a bőr, elborul az elme. Amikor elvész minden remény, amikor kezdetét veszi a végromlás. Amikor az ember negyven éves lesz.” Erről szól a darab, amely azért korántsem ilyen szomorú. Sőt. Inkább mulatságos. Mint az a negyven éves, aki életkora felett érzett keserűségében legszívesebben a haját tépné. De már nincs neki.

Augusztus 18., 20.30, Velence- Esztrád Vízi Színház

Garázsbanda

A végére hagytuk a DEKK idei legnagyobb durranását, a GARÁZSBANDA című új darabot, amelynek bemutatója július 28-án lesz Kőszegen. Az előadás kamaszokról szól, akik rockbandát alapítanak, és egy garázs poétikus olajszagában kezdenek próbálni. Arról ábrándoznak, hogy egyszer eljutnak a világ nagy rock színpadaira, ahol majd százezrek tombolnak előttük. Ám egyelőre ők tombolnak, és az egymás idegeit cincáló fiatalok útja – ahogy azt Vinnai András, a darab írója és egyik szereplője nagyon plasztikusan megfogalmazta – „a teljes ismeretlenségből a tökéletes feledésbe tart.”

Hanem volna itt még valami! A Garázsbanda szereplői (Vinnai András, Jankovics Péter és Szabó Zoltán) nem csak egy kitűnő darabot hoztak létre, de egy meglepően jó zenekart is.

Bonsai Boy. Jegyezzük meg ezt a nevet!

Július 28., 20.30, Kőszeg, Dr. Nagy Díszterem, augusztus 11., 20 óra, Siófok, MasterCard hajó

A humorvírus a DEKK produkcióinak segítségével tehát komolyan fertőz majd az ország több pontján nyáron is, de ne meneküljön, és ne védekezzen senki, mert a cél csupán annyi: több humort a színpadokra!