1. “Hasfelmetsző Jack egy a balatonfüredi szívkórházban szövődött szerelemből született zabigyerek volt”

Erről ordít, hogy hülyeség. Első osztályos tanagyag, minden gyerek tudja, hogy a Tagore sétányon szövődött az a szerelem.

2. “Balatonfürednél van a legtöbb örvény a Balatonban”

Ez félig igaz, de nem kell aggódni: valójában a legtöbb jóindulatú örvény van itt, amelyek nem lehúznak, hanem épp ellenkezőleg. Öröm ilyennel találkozni, szerencsére gyakran előfordul, sokszor kint a parton.

3. Nemzetbiztonsági okokból Balatonfüreden épül Paks 2, és a sugárzás még az építkezés kezdete előtt tönkreteszi a partot”

Nagyon régi tévhit. Már akkor is masszívan tartotta magát, amikor itt lakott Jókai Mór. Az irodalomtörténészek szerint ő maga nem hitte el, és valószínűleg ma se tenné.

80S GIF - Find & Share on GIPHY

4. “Balatonfüredről látszik az északi part”

Igen, de csak ha megfelelő a széljárás, a nap állása és a nézőpont, ami a déli partra esik.

5. “Rabindranáth Tagore nagyobb kutyasuttogó volt, mint Cesar Milan”

Itt is pontosítanunk kell: pontysuttogó volt, ezért nevezték el róla a híres sétányt. Bár az kérdés, hogy ez miért tart vissza bárkit is attól, hogy Balatonfüredre jöjjön.

6. “Balatonfüreden van egy titkos, 10 ezer négyzetméteres strand, amelyet senki nem ismer, mert ha ott vízbe megy az ember akkor balszerencse éri 12 éven át”

Arácson van ez a strand, az ott van Balatonfüred mellett.

Water GIF - Find & Share on GIPHY

7. “Létezik egy veszélyes füredi titkos mondat: több étteremben is ha darált hekket kérünk, akkor ránk uszítanak egy felhergelt dobermant”

Pontosítanunk kell, ez csak két vendéglátóipari egységben van így, de most nem jut eszünkbe, hogy melyikek is pontosan.

8. “Bármelyik füredi lakos adószámát alkotó számokat összeadjuk 666 lesz a végeredmény”

Ez a taj-számokra igaz a településen, és teljesen véletlen. Amúgy sem számít semmit.

9. “Rengeteg medve bóklászik a környező szőlőkben”

Itt is egy részlet hibádzik: nem bóklásznak, hanem nagyon is tudatosan mozognak. Nem érdemes velük ujjat húzni szüret idején. Egyébként lehet.

10. “Balatonfüreden forgatták A Birodalom visszavág című filmet”

Ezen már tényleg csak nevetni tudtunk. A településen végül semmilyen helyszín nem volt alkalmas Lucasnak, a végleges forgatókönyvben azt a jelenetet is totálisan átírták, amikor Darth Vader egy vízibiciklin mondja el Luke-nak, hogy az apja. Tehát a válasz egyértelmű: nem Balatonfüreden készült A Birodalom visszavág. Csak a musical-változat. Rendezte: KERO®.

Star Wars GIF - Find & Share on GIPHY

+ 1. “Idén is itt lesz a Dumafüred”

Na, ez pont igaz.