Az áprilisi Dumaszínház tv-felvétel maratonon Hadházi László új estje is rögzítésre kerül. De a Comedy Centrál csatornán a tv-nézők – szintén ebben a hónapban – láthatnak is két régebben rögzített műsort: A humorkabaré visszatér 2-őt április 1-én és a Méd in Hungerájt április 22-én. A tv-felvétel „rejtelmeiről” és a Comedy Centrál új tehetségkutatójáról Hadházi Lászlóval beszélgettünk.

Április 10-én lesz a Nekünk áll a László című műsorod tv-felvétele. Miben más – persze a kamerákon kívül – egy ilyen műsor?

Igazából semmiben, én legalábbis nem érzékelek nagy különbséget. Ugyanúgy sok néző van, ugyanolyan jól kell csinálni, mint máskor, amikor nem rögzítik. Nem azzal foglalkozom, hogy hol vannak, vannak-e kamerák, hanem hogy a közönség jól szórakozzon, és ha ez így van, akkor őket sem feszélyezi a felvétel.

Nyilván azt még nem lehet tudni, hogy mikor kerül adásba – nem mostanában, hiszen egy új estről van szó.

Most egyszerre több estet is rögzítenek két nap alatt, költséghatékonysági okokból, de biztosan nem idén kerül adásba, mivel tavaly ősszel mutattuk be, új, még nem futott ki.

Mi az est sorsa miután leadta a csatorna?

Azt az estet, amit lead a tv, többet élőben már nem mutatjuk be. Felénk az az elvárás, hogy mire egy-egy felvétel adásba kerül, addigra új anyaggal álljunk elő. Én mondjuk félnék is ugyanazt mondani, amit a tv-ben leadtak, biztosan bekiabálnának és az nagyon kínos lenne. Zokon veszik… A Rolling Stonestól boldogok, hogy ugyanazt játsszák 50 éve, tőlünk mást várnak el. Az a kifizetődő, ha az ember jól akarja csinálni, hogy mindig megújul, és akkor jön a közönség.

Elindult a Comady Central tehetségkutatója, a Magyarország szereplek, aminek a döntője májusban lesz. Ennek házigazdája, műsorvezetője leszel. Előtte megnézed a döntőbe jutottak produkcióit?

Biztosan nem. Mert az ottani produkciók benyomására fogok reagálni, mint műsorvezető. Egyébként is ritkán nézek más produkciókat, mert félek, hogy átszivárog valami gondolatiság és az nem lenne jó.

Ha adhatnál a jelentkezőknek tanácsot, mint egy mentor, mi lenne az?

Nem könnyű szakma ez, embert próbáló. Látod, hogy volt már hány tehetségkutató és hány új, tehetséges humoristát látsz? Sokan gyenge, vagy nem saját anyaggal próbálkoztak. És nagyon kevés ember áldoz arra, hogy kidolgozzon egy-egy témát úgy, ahogy azt kell. Tehát, a legfontosabb, hogy csak saját anyaggal lehet jót csinálni – az, hogy hallottam a haveroktól nagyon veszélyes, hiszen a zsűriben olyan emberek ülnek majd, akik mindent láttak és hallottak már, és tudni fogják, ha az nem a sajátja.

Mitől jó szerinted egy humorista? Milyen kritériumoknak kell majd megfelelniük a jelentkezőknek?

Nincsenek kritériumok, mert szabályai sincsenek ennek a szakmának. Lehet valaki beszédhibás vagy mozgássérült, egy a lényeg, nagyon viccesnek kell lennie, és nem három percig, hanem sokáig és kitartóan. Az tudom tanácsolni, hogy az anyagot sokat kell gyakorolni és úgy kell tudni elmondani a műsort, hogy azt nála jobban ne mondhassa el senki. Sokan gondolják, hogy ez könnyű kenyérkereset – „ingyenélők, csak bohóckodnak, mit kell ezen tudni” mondják –, de ez nem megy mindenkinek, ez egy tudás. Ami szintén nincs magától, össze kell előbb szedni, és a tehetséghez kell még legalább 70 % szorgalom és 20 % kitartás is.

Lehet egyáltalán erről elfogulatlanul beszélni, hiszen a zsűriben is humoristák fognak ülni. Nem olyan kicsit ez, hogy „előttem az utódom”?

Kollégákat keresünk, nem utódokat. Teljesen aktív humoristák vagyunk. Emlékszem, amikor mi kezdtük, az első év után volt olyan, aki azt kérdezte, hogy mit fogunk ezután csinálni. Ez tíz éve volt…

Te egyébként mielőtt stand-upal kezdtél foglalkozni, egy csomó mindent csináltál. Ha most úgy döntenél, hogy nem szeretnéd tovább folytatni, mi az, amihez kedved lenne? Van olyan foglalkozás, amit ezen kívül szívesen űznél?

Gitároznék, rockzenét játszanék…