Dombóvári István januárban új esttel jelentkezik. Arra voltunk kíváncsiak, mit takar a sokatmondó cím. A humoristával erről beszélgettünk.

Január 29-én lesz az új anyagod bemutatója a Corvin Dumaszínházban, amiből december 18-án csináltál már egy „tesztadást”, ahogyan te hívod. „Kis ember nagy gonddal jár” a címe – mi foglalkoztat mostanában?

Az előző önálló estemben – a 120021 grammban – a kövérséget, a testsúlyt vettük górcső alá, és ha a kedves közönség azt hitte, hogy a komplexusaim, félelmeim és nyavalyáim ezzel véget értek, akkor nagyot tévedett! Mióta lement harminc kiló, az bánt, hogy alacsony vagyok, ez lesz az önálló estem témája igazából.

A mai világban a legtöbb ember komplexusos, valahogy kitermeljük – van, aki nagyon magas, van, aki nem tartja magát elég szépnek, nem elég izmos…

Én még nem hallottam olyat, hogy valaki azon panaszkodik, hogy de magas vagyok, a fenébe, hogy lehetne ebből valahogy lefűrészelni? Tíz társkereső hirdetésből mindegyik így kezdődik: legyen magas. Az, hogy üt-vág, nem érdekes, legyen magas. Komplexusos embereket termelünk ki, persze. Ez már az estem elemző anyaga, hogy az alacsony embert sosem zavarja, hogy ő alacsony, a magas emberek hiszik azt, hogy őt zavarja, és ezért fejlődik ki benne a komplexus. Itt beleharap a kígyó a saját farkába, és ez rettenetes!

Humoristaként a színpadon kíméletlenül szókimondó ember vagy. Magánemberként is?

Igen, sajnos volt is meg van is ebből elég baj. De hát, ezért harcoltunk, nem? Hogy kimondhassunk mindent. Vissza is élek vele, amennyire csak lehet. Amikor mondok valamit, az emberek gyakrabban megbántódnak, mint ahogy én azt szeretném… Ez a helyzet.

Hogy fog felépülni az est?

Alakítja az élet, az idő, meg, ahogy telnek az események, teszünk bele aktualitást. Megkeressük a híres alacsony embereket, kielemezzük őket, és megvizsgáljuk a közönséggel, hogy létezik-e alacsonybűnözés… Aztán megmutatjuk az alacsonyság előnyeit és hátrányait. Lesz benne vetítés, képek, mindenféle baromság… Az alacsonyság lesz az est vezérfonala, de összességében az én szemszögemből a világ. Az életem egy következő szakasza – ez lesz a negyedik önálló estem.