Ráskó Eszter nemrég tűnt fel a stand-up világában, de már ilyen rövid idő után is magabiztosan lép színpadra vagy a kamerák elé. Vendégelőadóként feltűnik Csenki Attila Így interneteztek ti című estjében és a Four Starsban, de látható a Kompót Dumaklubban futó Magyarország szereplek! gálákon és a Hétköznapi gyarlóságok című műsorban is.

Miért döntöttél úgy, hogy kipróbálod magad stand-uposként?

Izgalomra, kihívásokra, adrenalinra vágytam. Szeretem a munkám, de valami olyasmit kerestem, ami megtöri a rutint. Őrülten sablonosan hangzik, de szerettem volna kilépni a komfort zónámból. Mivel nem vagyok egy sportos típus és félek a repüléstől, úgy döntöttem inkább a színpadon török a jó híremre.

Milyen érzés volt először színpadon majd kamera előtt állni?

Vegyes érzéseim voltak. A színpados résszel alapvetően nem volt gond, a kamera volt kifejezetten rémisztő. Abban sem voltam igazán biztos, hogy mit szerettem volna mondani, de a beleegyező nyilatkozatot már aláírtam, hogy felkerülhet a netre. Ez gyakorlatilag a horror akadémiai definíciója számomra. De itt vagyok és végül a társadalom sem vetett ki magából. Még.

Fellépőként milyen különbséget érzel a tévéfelvétel és az élő közönséges fellépés között?

Az, hogy közönséges-e a fellépés, csak rajtam múlik. (babummm-tsss) A tv-ben azért nagyobb a nyomás, hogy magas színvonalon teljesítsen az ember. Ami egyszer felkerül a netre, azon onnantól kezdve nem lehet szépíteni. Ha nem készül felvétel, az ember könnyebben elengedi magát, szívesebben belemerül a játékba és sokkal jobban rá tud hangolódni a közönségre. Mondom ezt az óriási rutinommal… De szerintem ez mindennel így van. Ha azt vennék fel, ahogyan a haverjaimmal ultizok, akarva akaratlanul azt is figyelném, hogy látszik-e a tokám, nem csak a lapjaimra koncentrálnék. De azt terjesztik az öregek, hogy idővel ez is természetessé válik.

Melyiket szereted jobban?

Nem vagyok válogatós, mindegyikben óriási örömömet lelem.

Melyiknek mik a hátrányai és az előnyei?

A színházas fellépéseknek mindig más az atmoszférája, mert benne van a levegőben a váratlan, hogy itt ma bármi megtörténhet, akármi elhangozhat és együtt őrülhetünk meg a nézőkkel. A tv felvételeknél a kiszámíthatóság van a legfontosabb tényezők között, ezért nem szívesen improvizál az ember. Bekerülni a Showder Klubba hatalmas megtiszteltetés és szintén különleges élmény. A hátrányok maximum a teljesítményemből fakadóan kerülhetnek előtérbe. Ha rosszul muzsikálok egy Dumaszínházas fellépésen, az idővel feledésbe merül. Na de ha a tvben….

Kivel szeretsz a legjobban fellépni és miért?

Nincsenek ilyen preferenciáim, minden fellépést úgy várok, mint gimiben a péntek estéket. De például Tóth Edu önállóestjein kifejezetten szeretek vendégszerepelni, mert azokon mindig fixen szuper szokott lenni a hangulat.

Legközelebb mikor és miben láthat a közönség?

Holnap reggel a hármas metrón, fekete télikabátban és szürke sálban.