De mi is az az insult comedy? Ilyen például a roast is, amikor egy ismert embert – celeb, sztár, közszereplő – többen nekiállnak égetni (esetenként) nagyon durva és bántó poénokkal. Na, ennek volt a mestere ez a vicces megjelenésű kis kopasz figura, aki egyébként a való életben egy elragadó és kedves ember volt.

“Hogy őszinte legyek, azért kezdtem el először inzultálni a közönséget, mert nem volt semmi jó műsorom. Sok sok évvel ezelőtt álltam egy színpadon, nem jöttek be a poénjaim, nem is figyeltek rám. Így nekik estem” – mesélt karrierje indulásáról még 1985-ben, a Larry King show-ban.

Ha valakit tényleg meg akarnék bántani, az nem lenne vicces. Lényeges különbség van egy tényleges inzultus és a humor között – magyarázta humorát.

A showbusiness-ben legenda volt, nincs olyan humorista vagy műsorvezető, aki nem említené meg Don Rickles-t, mint inspirációt.

Íme néhány emlékezetes egysorosa:

“Nem kell engem urazni… A “Minden zsidó királya” elég lesz.”

Stevie Wondernek: “Ki állítja össze a ruhatárad? Stevie Wonder?”

“Showbusiness az életem. Gyerekként biztosításokat árultam, de senki nem nevetett.”

Egy nézőnek: “Ez a felesége uram? Jézusom… Mi történt? Vonatbaleset?”

“Itt ül velünk Robert De Niro, aki minden idők egyik legnagyobb színésze. Így van, kérdezzék csak meg őt.”

“Engem nem zavar, hogy meg kell csókolnom Sinatra gyűrűjét, minden alkalommal, amikor találkozunk. De ő a farzsebében hordja a gyűrűjét.”

Jimmy Fallonnak: “Örülök neki, hogy van egy saját műsorod. Friss és jó a humorod, tényleg jó vagy. De őszinte szívemből mondom: sohasem bírtalak.”

“A Casino forgatásán megmondtam De Nironak egyenesen a szemébe, hogy nem tudok vele együtt dolgozni, mert nem tud játszani. Levetette magát a földre és hetekig nem bírta abbahagyni a nevetést. Ugyanígy tett Scorsese is, de őt aztán nem találtuk mert olyan kicsi.”

“Az olaszok fantasztikus emberek. Miközben egy sikátorban késelnek meg, közben még operát is énekelnek.”

“Politikai korrektség? Sosem beszélek színpadon politikáról, nem érdekel annyira.”

“Emberek, hamarosan Jimmy Kimmel vendége leszek! Úgy tűnik szeretné egy kis humorral feldobni a műsorát.”

Egy nézőnek: “Kínai vagy? Igen? Mert ha nem, akkor csinálj valamit a szemeiddel!”