A napokban jelent meg Dombóvári István könyve, a Félkövér, ami a fülszöveget idézve „jóval több, mint tanulságos fogyástörténet: mindennapi harcainkról, megcsúszásainkról, talpra állásainkról szól…”

Ezek szerint ez nem egy életmódkönyv… Az egész eddigi életed – az összes vívódásod, fogyókúrás sikered és kudarcod benne van?

Igen. Csak nem vagyok annyira érdekes és annyira öreg, hogy ezt életrajzi könyvnek nevezzük, szó sincs ilyesmiről. Ez nem Dombóvári István élete, hanem ez egy kövér ember élete, nyilván az én szemszögemből nézve. Persze van egy üzenete, hogy „te ne járjál így légy szíves”, viszont nem akar megfejteni semmit, nem kínál semmire megoldást, csak megmutatja, hogy milyen egy egész életet leélni kövéren – gyerekként, tinédzserként, katonaként, ismert tévés emberként. Nyilván nem hazudtoltam meg magamat, próbáltam ironikusan fogalmazni, ez a könyv vastagon vicces. Az elsődleges célja a szórakoztatás, és a másodlagos is az.

Egyfajta terápia is volt ez neked, hogy kiírtad magadból a dolgokat?

Nem tudom… Inkább egy nagyon érdekes ötlet, ami az én kedves szerzőtársam fejéből pattant ki. Kormos Anett kapacitált engem arra, hogy ezt írjam meg. Volt egy közös produkciónk, majdnem egy éven keresztül jártuk az országot a Ganxsta Zolee-s Roasttal. Akkor éppen 135 kilót nyomtam, és pont a fene tudja hányadik olyan fázisomban voltam, amikor azt mondtam neki, hogy nincs több harc a kilók ellen, befejeztem, hadd éljek normálisan, legalább nincs több nyivákolás. Aztán egy héttel később megbántam… Mindennap elmeséltem Anettnek a tapasztalataimat, ő pedig jókat szórakozott az agóniáimon, és írófejjel azt mondta, ezt össze kéne szedni és megírni. Így szántam rá magam.

Hogy volt, tollba vagy diktafonra mondtad?

Kaptam egy nagyon ügyes szerkesztőt, Ábrahám Ádámnak hívják, és kvázi tollba mondtam, de több volt ennél, beszélgettünk. Én ragaszkodtam a beszélgetéshez, mert úgy nem tudtam volna megírni, hogy megnyitok egy üres Word fájlt vagy befűzök egy lapot a gépbe és elkezdek pikkpakkolni. Azok a könyvben mind az én szavaim, szöveghűen visszaadva, de mégis egy beszélgetés terméke; egy sokkal oldottabb, sokkal lazább légkörben született, nem volt benne semmi kényszer. Mikor dumáltunk, nem néztem az órát, és nem nyomasztott, hogy vajon hány oldalt írtam már… Szerintem egy nagyon jó hibrid megoldást találtunk ennek a könyvnek a megalkotására.

Április 21-én 17 órától lesz a könyv bemutatója a Millenárison, vendégek: Bóna Szabolcs személyi edző és Schobert Norbi. Hogy jönnek ők a képbe?

Ők gyakorlatilag már az életem részei – bár csak a legutolsó rész, a közelmúlt szereplői… Ugye tavalyelőtt, amikor megkaptam a Got Talent-es melót, ismét belevágtam és leadtam 35 kilót, ami eddig hol jött, hol ment. És akkor először vittem bele valami tudatosságot. Az egyik srác képviseli a táplálkozást, a másik a mozgást, így ők mind a ketten amolyan puzzle-jei, most már szükséges részei az életemnek… És közben mindketten jó barátaim lettek.

Pedig Norbit roastoljátok is…

Az még csak erősített rajta, mert ugye többet vagyunk összezárva. Sokkal többet találkozunk a műsor óta, mint előtte privátban… Még az ATV-s tévétornájába is elmentem, amiért pedig kap hideget-meleget, főként hideget.

A boltokban is hamarosan kapni lehet, de online már megrendelhető a könyved…

Rendelhető, ráadásul jelentős kedvezménnyel, ingyenes postázással. Maga a könyv, húsvét után, április 18-tól lesz kapható, mindenhol az országban. Nagyon sokat fektettem bele, komoly kutatás és marketing előzte meg. Semmit nem ér egy jó alkotás, legyen az könyv, album vagy film, ha nem jut el a megfelelő helyekre. Én ragaszkodtam hozzá, hogy mindenhol, ahol könyveket árulnak, kapni lehessen, legyen az hipermarket, könyvesbolthálózat vagy benzinkút. És Norbi is megígérte, hogy az összes üzletében kapható lesz. Nagyon remélem, hogy állja is a szavát… Nem írtuk le, de bízom benne.