Csúszdaparadicsom a Balaton partján

Akinek nem elég izgalmas a tó, annak ajánljuk a 12 csúszdával, hullámfürdővel és strandröplabda-pályával felszerelt vízi élményparkot, az Annagorát. Kifejezetten gondoltak a családokra: a hatalmas gyermekmedence az Aquapark  legfrekvenráltabb részén helyezkedik el, amelyhez egy gyermek-hullámedence is tartozik. Rossz idő esetén pedig belső, fűtött medence várja a csobbanókat. Valamint nyaranta többször is tartanak éjszakai fürdőzéseket.

Humor

Családi élmény

Csúszdázás

Gyermekek és kalandok a Balatonon

A fürdő központjában, a Blaha Lujza utcában található a Városi Múzeum (Helytörténeti Gyűjtemény és Kiállítóhely). Egy boldog nyár…(Gyermekek és kalandok a Balatonon) című kiállítása pedig kizárólag a gyerekekhez és a gyerekekről szól. Mégpedig a régi idők gyermekeiről, akiket a tárlat hoz közelebb a maiakhoz. Régi hajók képeit lehet puzzle formájában kirakni, hatalmas építőkockákkal lehet játszani, balatoni képeslapot írni a régiek mintájára, valamint ugróiskola, irodalmi játékok és filmvetítések várják a legkisebbeket.

Utóbbi különlegessége, hogy régi filmek és híradók felvételein lehet látni, hogyan fürödtek, pancsoltak a múlt században a gyerekek a Balatonban. De akár hajót is lehet kormányozni egy szimulátorban. Az Anna báli részben pedig keringőt is lehet tanulni a már kicsit nagyobbaknak.

Kultúra

Családi élmény

Édességek, ahogy a nagymama készítette őket

A kikötő és a móló környéke teljesen megújult az elmúlt években. A sétány remek éttermei és kávézói közül kiemelkedik Karolina cukrászda, amelyet a tulajdonosok a nagymamájukról neveztek el. Az örökség azonban nemcsak ebben nyilvánul meg: a süteményeket az ő receptjei szerint készítik. A közvetlenül a vízparton álló cukrászda teraszáról pedig rálátni a Tihanyi-félszigetre, a tetejébe szúrt apátsággal. Este, a lemenő nap fényében egy pohár borral felejthetetlen élmény, csak el ne felejtsen az ember elmenni az aznapi Dumafüred-előadásra. A 18:30-as kezdéshez 18:11-kor kell elindulni gyalog, autóval pedig a bor után nem szabad.

Ja igen, és cukrászdához tartozik egy Speiz is, amely telis-tele van saját készítésű csípős és klasszikus sertéskolbásszal, májassal, füstölt szalonnákkal és környékbeli termelők sajtjaival.

Gasztronómia

Látvány

Randiélmény

Ahol Az arany ember megszületett

1870-ben építtette ezt a koraeklektikus stílusú nyaralót maga Jókai Mór, aki akkor már befutott, jól kereső író. 1886-ig töltötte itt a nyarakat, amikor is felesége, Laborfalvi Róza halálát követően eladta. A villában Jókai Mór otthonát rendezték be a gazdag tárgyi hagyatékból. Az itt található dolgozószobájában írta Az arany embert, a tornácon áll a távcsöve, amin keresztül nézte a Kisfaludy gőzöst, hogy hoznak-e hozzá vendégeket. Svábhegyi szőlőjével ellentétben itt nem foglalkozott szőlőműveléssel, de szívesen gondozta szép, maga ültette rózsáit.

I want this bed so bad??? #bed #cama #bedroom #museum #jokaivilla #beautiful #magyarig #instahun #mik #photooftheday

A post shared by Bettina Gyurcsik (@gy1betti) on

#balaton #siofok #villa #green #blue #jokaivilla

A post shared by Adam (@lordaxwell) on

Kultúra

Irodalmi időutazás

Naplementés séta a vízen

Vagyis a sétahajón, ugyanis a kikötőből rendszeresen indulnak járatok. Mi két két csodaszép hajót ajánlunk: az 1913-ban épült és azóta többször felújított Jókait, valamint a Kisfaludyt, amely az 1846-ban épült, első balatoni gőzös másolata (mivel a tervrajzok nem maradtak fent, egy makett alapján készült a hajó). Szavak nem adják vissza az élményt, íme egy kis kedvcsináló:

Romantika

Családi élmény

Kultúra és egy jó kávé

A Jókai-villával szemben található a volt esztergomi prímás, Vaszary Kolos villája. Az egykoron szovjet katonai üdülőt mára teljesen felújították, most képzőművészeti kiállítóhelyként szolgál. A Dumafüred ideje alatt a Cilinder és Lokni című kiállítás várja az osztrák biedermeier festmények iránt fogékonyakat. A teraszán található remek kávézóban üldögélve lehet elmerengeni a látottakon és a Balatonon.

#biedermeier #vaszarygaleria #szépművészeti

A post shared by Vaszary Galéria (@vaszarygaleria) on

Kultúra

Kávé

Lazulás

Balatonfüredi ajánlónk első része ITT olvasható.