Újpest

Ennek az észak-pesti városrésznek több mint 200 évre nyúlik vissza az a szándéka, hogy ismert borvidék legyen. És bár semmit nem tettek az ügy érdekében, ezzel párhuzamosan megszületett a szüreti népszokások iránti igény is. Szeptember második hétvégéjén tartották az úgynevezett lapítást, ami a szőlőtaposás fogalmának félreértéséből keletkezett.

Ilyenkor a fiatalok lányok és fiúk felvették fénylő börböncéjüket,

leöntötték sörrel majd löppögve megtaposták az előre elkészített ünnepi menüt, ami nagyrészt habos süteményekből, tortákból és bablevesből állt.

Pesterzsébet

Dél-Pesten hasonló volt a helyzet: szőlő hiányában zöldre-sárgára festett hajtogatott kis papírbogyókat raktak a kösöntyűbe, majd a fiatalok összezárt ajkakkal énekeket hümmögve és körtáncot járva körbeugrálták azt. Közben a gyerekek és az idősebbek bekötött szemmel próbáltak adóbevallásokat kitölteni.

A nyeles millye cipelése kedvelt játék volt errefelé szüretkor. (fortepan.hu)

Egy 1856-ban arra járó svéd utazó teljesen értelmetlennek nevezte az egészet a naplójában, de a pesterzsébeti szüreti napok alatt felszolgált tradicionális konyak kifejezetten ízlett neki.

Belső-Erzsébetváros

A mai bulinegyedként ismert környéken 200 évvel ezelőtt minden szeptemberben megjelentek a vándortrasákok, akik házak ajtajaira badacsonyi mazsolacsomagokat ragasztottak. Ezeket próbálták a házakban lakó öregasszonyok leénekelni,

közben a fiatalok a supetlijüket lóbálva kérdőre vonták a fekvőhintóban körbevitt táblabírót.

Este pedig megrendezték a szüreti felvonulást a mai Kazinczy utca és a Károly körút között, ez általában 8-10 percig tartott.

A képen az ún. hencserezés látható, amit kizárólag frissen készített padmallyal lehetett elvégezni. (fortepan.hu)

Víziváros

A szüret általában, szinte mindenhol társas munka, melyre egész évben készültek a családok, a közösség. Nem úgy mint az egyik, már régen is elegánsnak számító budai környéken, ahol a szüreti mulatság szigorúan csak egyedül végezhető tevékenység volt.

Az évnek csupán egyetlen hétvégéje volt ilyen,

ebben az időszakban 0-24 órás kijárási tilalom és statárium is érvényben volt.

Jellegzetes ételei-italai voltak ennek az ünnepnek a limány, a honcsok és kancsós pacuha.