Fénydublőr

A fénydublőr a filmforgatások és színházi próbák során a színészt helyettesíti, mégpedig úgy, hogy ő áll a színész helyére, amíg az operatőr és a világosítók bevilágítják a jelenetet. Nem kell hozzá körmönfont szaktudás, a munkához elég annyi, hogy a fénydublőr magassága, termete megegyezzen a színészével. Állítólag a fénydublőrök gázsija az amerikai filmiparban nem megvetendő, kár, hogy mifelénk ezt a hivatást nem becsülik: a fénydublőr leggyakrabban egy statiszta, vagy egy stábtag.

Karaoke-taxisofőr

Helsinkiben egy Arla Kulmala nevű úr 2003-ban taxistársaságot alapított, amelynek autóiban egyszerre 8-13 ember fér el. A cég kisbuszait többnyire olyanok használják, akik szeretik a karaoke-t, és még egy taxiban is szívesen dalra fakadnak.  Az éneklő utasok egy 5000 dalt tartalmazó készletből választhatnak. A cég autói erősen emlékeztetnek a Városliget környékén működő sörbiciklikre, amennyiben azokon is fiatalok próbálnak énekelni, és többnyire azt sem mulatságos hallgatni. Vigyázat: kemény meló!

Gabonapehely-doboz író

Nem különösebben meglepő információ az, hogy az emberek nem csak a vécén, de evés közben is szívesen olvasgatnak. Könyvet, újságot, de amint azt az erre hivatott szakemberek megfigyelték: a legtöbben újság és könyv híján a müzlis, gabonapelyhes dobozon lévő szövegeket is örömmel böngészik. Nem mindegy tehát, hogy mi áll a dobozokon, és ezért nagyon fontos munka a profi gabonapehely-doboz íróé.

Strand sólymász

A Balaton partján is találkozunk fel-alá sétálgató/triciklizgető szakmunkásokkal. Ők általában igen kellemetlen hangon kiabálják, hogy „Mais bitte!”, ami komoly akusztikai támadás a parton heverészőknek. A világ előkelőbb tengerparti strandjain nem óbégató kukoricaárusok sétálgatnak megélhetési célból, hanem az úgynevezett strand sólymászok, akik, mint azt a nevük is mutatja, egy sólyommal (ölyvvel, vagy bagollyal) a karjukon mászkálnak, hogy elriasszák a napozók, strandolók közeléből az egyre jobban elpimaszodó sirályokat.

Sárgyűjtő   
Személyes kedvencünk az úgynevezett sárgyűjtő. Ez a rejtélyes szaki a hírek szerint valahol New Jersey környékén gyűjtögeti a sarat, hogy eladja azt az amerikai baseball játékosoknak. Az általuk használt labdák ugyanis a játék előtt egy speciális, agyagos áttörlést kapnak, ettől a felületük érdesebb lesz, a labda nem csúszik ki a kézből. A sárgyűjtő az internetes hírek szerint az általa összekapirgált anyagból évente több mint 400 kilónyit forgalmaz, ami szépen jövedelmez.

Aki azonban nem csak a világ legfurcsább mesterségein szeretne kacagni, de a hazai szakemberek mulatságos és furcsa világán is, az október 12-én feltétlenül látogasson el a Jurányi Házba, és nézze meg a Dekk by Dumaszínház Fear the Szaknévsor című produkcióját, amely néhány hete díjat nyert a VIDOR Fesztiválon. A díjat Benedek Miklós (a VIDOR Fesztivál zsűrijének elnöke) és Kirják Róbert (a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház ügyvezető igazgatója) az előadás után adja át.

FEAR THE SZAKNÉVSOR! – Rémtörténetek a szolgáltatói szektorból. Játssza: Rainer-Micsinyei Nóra, Sipos Vera, Bánki Gergely és Jankovics Péter. Író, rendező: Vinnai András