A Coca Cola felfutása

1886-ban egy atlantai patikus és morfiumfüggő, John Pemberton gondolta ő is piacra lép valami kokaintartalmú itallal. Az alkoholos italok piaca nagyon szigorúan volt szabályozva és volt is már szereplő (Vin Mariani, amelynek Edison is nagy rajongója volt…), ezért ő cukros vízzel keverte a kokalevelet és a kóladiót. Az eredménytől megőrült Amerika, aztán az egész világ. 1929-ig rakták bele a szert az italba.

Coca Cola Drinking GIF - Find & Share on GIPHY

A vikingek és a varázsgomba

Egyes történészek szerint nemcsak a technológiai fejlettségüknek volt köszönhető az északi harcos nép térhódítása Európa történelmének hajnalán. Hanem az Amanita muscaria nevű gombának. Vagyis a légyölő galócának. A harcosok nagyobbnak, erősebbnek érezték magukat és nem ismerték a félelmet. Véletlen vajon, hogy a Super Marióban is pont egy ilyen gombától nő meg mindenki kedvenc vízvezeték-szerelője?

Techno GIF - Find & Share on GIPHY

A demokrácia és a kábó

Egy amerikai történész, David Hillman komoly vitákat kiváltó könyve szerint az ókorban nem csak vallásos révület elérésére használták a hallucinogén szereket, hanem a demokrácia ötletével először előrukkoló görög filozófusok és rendre bevörösödött szemekkel és tág pupillákkal merültek el gondolataikban és találták meg forradalmi ötleteiket.

Greek GIF - Find & Share on GIPHY

Shakespeare és a fű

Évtizedek óta ihletforrása zenészeknek, íróknak, költőknek a marihuána, és nagyon úgy néz ki, hogy régen sem volt másképp. Shakespeare Stratford-Upon-Avon városában található házában talált pipákban fűmaradványokat találtak, miután kutatók alapos vizsgálatnak vetették őket alá. Az nem bizonyított, hogy ezek a pipák Shakespeare tulajdonában lettek volna, de jó rá az esély, és azt is bizonyítja, hogy akkoriban is rá-rá gyújtottak néha.

Shakespeare GIF - Find & Share on GIPHY

Az ópiumháborúk

A 19. század elején Kína volt az elérhetetlen álom. Mindenük megvolt, amivel a Nyugat kereskedni akart, de ők nem nyitották ki kapuikat. A britek aljas ötlethez folyamodtak: elkezdték pumpálni az ópiumot az országba, hogy mindenki rákattanjon és egyszerűen muszáj legyen eladniuk amijük van, hogy cserébe ópiumot vegyenek az ázsiai brit gyarmatokról. Az akkori császárnak azonban elege lett, a britek meg azt mondták, hogy fakjú és felvonultatták a hadihajóikat. Kirobbant az első ópiumháború: Hongkong a briteké lett, és Kína megnyílt a világ előtt.

Abt GIF - Find & Share on GIPHY

A modern sebészet és a pszichoanalízis is kokainmámorból indult

Sigmund Freudot sokan ismerik, de William Halsted nevét már kevesebben: a modern sebészet egyik atyja volt, többek között neki is köszönhető, hogy fájdalommentesen, esetenként altatásban történnek a műtétek. Nos, mindketten kőkemény kokainisták lettek, miután rájöttek, hogy kutatásaikban milyen fantasztikus eredményeket lehet elérni a szerrel. A használatot azonban kicsit túltolták, amire aztán ráment az életük.

Amazon Family GIF - Find & Share on GIPHY

Forrás: Ranker