A Szívek szállodáját kitaláló és író Amy Sherman-Palladino új sorozata a The Marvelous Mrs. Maisel (~ A csodálatos Mrs. Maisel) 1958 New Yorkjába viszi el a nézőt. Aki nézte a Mad ment tudhatja, hogy mennyire nagyon férfivilág volt az akkoriban (mondjuk ma sem feltétlenül jobb a helyzet): az asszonynak vagy a konyhában, vagy a gyerekek mellett a helye,

minden napszakban tökéletesen kell kinéznie, és még felébrednie sem lehet csak úgy kócosan.

A gyönyörű és okos Miriam Maisel egy látszólag tökéletes New York-i felső-középosztálybeli feleség két gyerekkel egy álomszép lakásban a Central Park mellett. Borzasztóan antipatikus és zsigerien hímsoviniszta férje a munka mellett stand-uppal próbálkozik és ebben is mellette áll Miriam. De Joel borzalmas “humorista”, aki még egy saját poént sem képes kitalálni, más anyagával haknizik. Egy csúnyán sikerült fellépése után természetesen Miriamot hibáztatja és még aznap bejelenti, hogy elhagyja. És mellesleg összejött a titkárnőjével. Igazi patkány, na.

Miriam pedig kiborul, és erősen illuminált állapotban eltéved a stand-up klubba, ahol a mikrofont magához ragadva lenyom egy olyan frenetikus monológot, aminek a végén állak koppannak a padlón, őt pedig rendőrök vezetik el. Először botlásnak gondolja, de aztán rájön hogy ő bizony színpadra, mikrofon mögé termett.

Az Amazon saját gyártású sorozatában nincsenek üresjáratok, gyakorlatilag végig maximális fordulatszámon pörög, a párbeszédek frappánsak, a díszletek és kosztümök elképesztő hitelesen mutatják be az 1958-as New Yorkot.

De az igazi aduász a Miriamot alakító Rachel Brosnahan, akin már az első perceken érezni, hogy több van benne, mint ami látszik.

Amikor pedig színpadra lép, az olyan mint egy vulkánkitörés. Szókimondó, harsány, de okos, trágár, de szellemes.

Mint egy golyószóró, úgy lövi a poénokat. És nagyon modern. A házasságról, családról szóló poénjairól nem véletlen, ha mondjuk Louis C.K. jut eszünkbe.

A sorozat egyértelműen egy tiszteletadás is az első női stand-uposok előtt, akik egy addig kizárólag férfiműfajba törtek be. Joan Rivers és Totie Fields-et egész Amerika ismerte és szerette, de biztos, hogy voltak olyan névtelen női hősök jóval korábban, akiket nem érdekelték a férfiak uralta társadalom szabályai. Kiálltak kis klubok, kocsmák színpadaira és kiadták magukból az évszázadok társadalmi igazságtalansága szülte dühöt és frusztrációt.

Hiánypótló sorozat, kapott is két Golden Globe-ot és egy második évados berendelést.

Az első rész teljes egészében megnézhető a YouTube-on: