Louise Reay-t becsületsértéssel vádolta meg férje, miután házasságukról is beszélt stand-upos volt felesége az Edinburgh-i Fringe fesztiválon még tavaly augusztusban.

A Hard Mode című 50 perces műsorában, ami ráadásul elsősorban a szólásszabadságról szól, nagyjából két percben beszél rosszul sikerült és rövid házasságukról.

Stand-up humoristaként pont ez a hivatásunk lényege, hogy beszéljünk társadalmi témákról és saját életünkről is. Szóval ez az egész ügy most már a szólásszabadság védelméről szól

– nyilatkozta Louise Reay a BBC-nek.

A volt férj ügyvédei szerint itt nem erről van szó, hanem arról, hogy a műsorban rossz színben van feltüntetve ügyfelük és azt sugallja a humorista, hogy férje bántalmazta őt.

Reay szerint a per költségei és a lehetséges kártérítés teljesen tönkretenné őt, ezért a rajongókhoz fordult segítségért: 10 nap alatt össze is gyűlt a kitűzött 10 ezer font.

Az üggyel kapcsolatban megszólalt a szintén brit David Baddie is: a humorista szerint ez nagyon rossz precedenst teremtene, mert így minden műsor előtt egyeztetni kéne ügyvédekkel arról, hogy mi hangozhat el a színpadon és megölheti a műfajt. A szintén stand-upos Kiri Pritchard-McLean szerint is pont ez a műfaj lényege, hogy a színpadon bármiről beszélhet felszabadultan, kötöttségek nélkül.

Forrás: BBC, Daily Star