Csenki Attila Az újrahasznosított férfi című új, önálló estjén egy tipikus férfi ügyeskedéseit tárja fel, amelyet a boldog túlélésért folytat. Egy apa, aki ügyeskedik a háztartásban, közlekedésben, munkában, foci közben, aztán az öltözőben, a pénzügyeiben, a takarításnál, bevásárlásnál, a kapcsolataiban,  a társasházban, fürdetésnél, parkolásnál, a biztosítóval, és reméli, hogy ettől nem fog megőrülni. Izgalomban tartja a család, a környezetszennyezés, a klímaváltozás. De, hogy az említett problémákkal ne maradjon egyedül, olykor ellátogat a kocsmába, hogy vitázzon a többi szakértővel a XXI. század dédelgetett jóléti problémáiról. Közben fel kellene készítenie három lánygyermekét az ismeretlen jövőre.

Szóval az új, önálló esteden  a környezet problémáit is fókuszba állítod?

Mondjuk úgy: kérdéseket vetek fel a környezeti problémákkal kapcsolatban.

Úgymint?

Miért parasztok a környezetszennyezők? Idegesítenek a nagyon buta bálnák, de még inkább azok, akik ezt az ostoba állatot megölik. Most ez mi? Hogyan készítsem fel a lányaimat arra az időszakra, amikor itt sivatag lesz? Ilyesmik.

Az előadás címét is ezek a gondolatok sugallták?

Igen. Három lányt nevelek, így tehát folyamatosan meg kell újulnom, újra kell hasznosítanom magam, egyfolytában keményen kell gondolkodnom azon, hogy férfiként, apaként hogyan álljam meg a helyem.

Ezekkel a dilemmákkal kapcsolatban pedig nagyon jó tanácsokat lehet kapni a kocsmában.

És a játszótéren. Sajnos. Ha jó tanácsokat nem is lehet kapni a kocsmában, mások szenvedéséből azért le lehet szűrni némi tapasztalatot. Valamint magát a szenvedést is lehet ott csökkenteni.

Egyébként a kocsma azért különösen jó hely egy szakértőnek, mert ott lehet elméletben is szakérteni, nem kell tenni semmit sem a gyakorlatban. Továbbá, ha az ember egy kocsmában beszéli ki a problémáit, abból nagy baj nem lehet, mert ott úgysem figyel rá senki.

 

Szemben a színpaddal, ahol azért még a humoristának is lehet némi felelőssége.

Igen, de éppen a minap fogalmaztam meg magamnak, hogy a színpad az a hely, ahol a legtöbb dologról, a legnyíltabban tudok beszélni.

Mostanában ezt tetted a szex problémakörével és egyéb tabukkal is. Csúnya szó lesz az előadásban?

Csak akkor, ha az élet megköveteli. Ha ugyanis olyan a szituáció, hogy “kidobok egy hűtőszekrényt a picsába”, akkor ott, abban a pillanatban azt nem “kihelyezem a szemetes mellé”, hanem “kidobom a picsába“.

Téged hányszor lehet újrahasznosítani?

Így negyvenen túl azt hittem, engem már nem lehet újrahasznosítani, de a gyerekeim nevelése kapcsán kiderült, nagyon sokszor. És az is kiderült: az újrahasznosításnak soha nem lesz vége…

 

AZ ÚJRAHASZNOSÍTOTT FÉRFI

Csenki Attila új önálló estje

BEMUTATÓ: november 15.