Akinek van humora, mindent tud. Akinek nincs, mindenre képes.” A mondás állítólag Királyhegyi Pál író, újságíró, humoristától származik, aki 1900-ban született, 1981-ben halt meg, lényegében részt vett a XX. század teljes őrületében. Dolgozott tengerparti hordárként Olaszországban, később Amerikában volt pincér, liftes fiú, nyúlbőrgyári munkás, banki alkalmazott, újságíró. Statisztált, majd forgatókönyveket írt Hollywoodban. Túlélte a haláltábort, és később humoristaként élt Budapesten.

 

Királyhegyit olvasva az ember nem tör ki percenként harsány röhögésben, de elegáns, öniróniával teli humora mégis a legnagyobbak közé emeli őt. Most Szabó Zoltán színész ötletére és szereplésével Királyhegyi Pál: Az első kétszáz évem című könyvéből készített színpadi darabot a DEKK Színház.

 

A rendező Bánki Gergely szerint „Királyhegyi Pál olyasmi figura lehetett, mint Woody Allen. Különös érzékkel fedezte fel a világ dolgaiban és saját életében a gyarlóságokat, a fonákságokat, és képes volt ezeket nagyon pontosan megragadni. Élete elképesztő hullámvasút volt, tele hihetetlen történetekkel, kalandokkal szerencsés és szerencsétlen fordulatokkal, ám ő mindezt fanyar humorral, iróniával, öniróniával szemlélte. A darab Királyhegyi sokszínűségéhez méltó játék, amelyben megjelennek burleszkelemek, bábjáték, tánc és zene.

 

Királyhegyi Pál: Az első kétszáz évem – DEKK Projekt, Füge Produkció

Szereplő: Szabó Zoltán

Rendező: Bánki Gergely

Az előadások időpontja: március 27., 20 óra  és április 23., 20 óra

Helyszín: Stúdió K. Színház (1092 Budapest, Ráday u. 32.)