Faültetéseket támogattak a Dumaszínház nézői.

A Dumaszínház átadta az első támogatási összeget a Myforest közösségi erdőket ültető alapítványnak – arról a pénzről van szó, amit az interneten az előadásokra jegyet váltó nézők fakuponokra költöttek, hogy azokból a szuper kezdeményezés kiötlői és megvalósítói igazi fákat vásároljanak és ültessenek.

Ha valaki nem értené pontosan, miről van szó, idézzük Litkai Gergelyt:

Ha egy nézőnk online jegyvásárlásnál azt választja, hogy a Dumaszínház-jegye mellé betesz egy fakupont is a kosárba, akkor azt a pénzt mi odaadjuk a Myforestnek, és ők egy fakupon árából pont egy fát tudnak ültetni. Ők nemcsak azzal foglalkoznak, hogy ledugdossák valahol ezeket a fákat, hanem ápolják is őket, úgyhogy azt tervezzük, hogy majd ha enyhül a vírushelyzet, a fellépőkkel és a fakupon-vásárlókkal kilátogatunk egy kuponfa-erdőbe, és megtekintjük.

Litkai hozzátette azt is, hogy a program folytatódik, méghozzá nagyon is érthető okokból:

Ha már a COVID-ot túléljük, akkor ne pusztuljon el a bolygó sem. Legalábbis mi ennyivel szeretnénk hozzájárulni.

Azt mindenki tudja, hogy a fák megkötik a levegőben található, felmelegedést okozó széndioxidot, ám, amint az a Myforest weboldaláról kiderül, az ipari civilizáció kezdete óta eltűnt az erdőknek a kétharmada, a megmaradt erdőségek nem képesek felszívni az emberiség által kibocsátott CO2-mennyiséget, ezért is óriási jelentőségű, hogy minél több fát ültessünk. Ha megduplázzuk az erdőségek számát, azok kétszer annyi széndioxidot képesek megkötni, ezzel megfordíthatnánk a jelenlegi vészjósló folyamatokat.

Megkerestük a MyForest kezdeményezés ötletgazdáját, Gayer Zoltánt, aki elmondta, hogyan működik a projekt:

Mi lényegében egy platform vagyunk, amely összeköti a klímaváltozás/klímaválság miatt aggódó civileket/cégeket – akik erdősítéssel szeretnének tenni a globális felmelegedés ellen – azokkal a földtulajdonosokkal, akik felajánlják földjüket erdősítésre. A felajánlókkal hosszú távú szerződést kötünk, amelyben garantáljuk, hogy ezek az erdők nem lesznek ipari erdők, hanem örökerdők lesznek, belőlük fát kivágni csak erdészeti, biológiai megfontolásból, vagy kárelhárítás céljából lehet.

Az ötletgazda azt is elmondta, hogy minden felajánlott terület közelében megkeresik azokat a vállalkozókat, erdészeket, akiknek irányításával az összegyűjtött pénzből az erdősítés teljes folyamata megvalósulhat. Ezek a folyamatok a következők: terület előkészítése, bozótirtás, gyomirtás, mélyforgatás, ültetés, kerítéskészítés, majd tíz évig a gondozási munkálatok.

Tíz év után az erdőket el lehet engedni, azaz onnan már nem igényelnek ápolást, a kerítés is lekerül a területről, és ezeket az erdőket mindenki használhatja, akár emberekről, akár az állatokról van szó.

Gayer Zoltán hozzátette:

Már meg is jött az első utalás a Dumaszínháztól, noha tudjuk, hogy milyen nehéz helyzetben vannak most a színházak. Ezt külön is köszönjük a Dumaszínháznak és Litkai Gergőnek!

Az ötletgazda azt is elárulta, hogy a támogatás – mint általában – az aktuális gyűjtésükben jelenik meg, ami jelenleg nem más mint a Baranya megyei Erzsébet községnél létrehozandó MyForest erdő (3 hektárnyi területen, azaz egy 100m*300m-es területen).

Itt összesen 30 ezer csemetét, illetve magot ültetünk, amelyekből az erdőnek olyan 30-40 éves korára 3000 felnőtt fa lesz.

 

Fotó: pxhere.com