Elindult a Dumacast, a Dumaszínház és a Comedy Central humor tematikájú podcastja.

Miről lesz szó az egyes epizódokban? Mi az eddigi tapasztalatotok? Mi derül ki a magyar humorról, a magyar stand-upról? Mikortól, hol hallhatók az eddigi epizódok? Erről beszélgettünk a podcast két alkotójával, Török Ádám stand-upossal és Bajnok Dáviddal, a Comedy Central szerkesztőjével.

Dávidtól megtudtuk, hogy eddig hat adást rögzítettek, valamennyi epizódban két-két humorista (vagy humorközeli ember) beszélget egymással. Több olyan témát is körüljártak, amik annyira sokat ígértek, hogy muszáj volt rájuk visszatérni egy másik adában, másik vendégekkel.

„Például Ács Fruzsi és a Nemmakarokbeleszólni-ból ismert Fancsikai Eszter beszélgetése után láttuk, hogy kelleni fog még egy epizód, amiben a színpadi humor és a közösség médián megjelenő humor összehasonlítása a téma”

– mesélte Török Ádám. Szerinte egyébként az egyik legizgalmasabb adás Csenki Attila és Benk Dénes beszélgetése lett a tabukról:

„A humoristák teljesen megnyíltak, így adtak számot arról, szerintük mi számít tabunak a magyar színpadokon. Meg fognak lepődni a hallgatók: szerintük nem az a tabu, amire a többség gondol. De hallhattunk másoktól is komolyabb megnyílásokat, például a Szomszédnénis BéFé (Bálint Ferenc – a szerk.) jóvoltából egy olyan történetet tudtunk meg, amire mi magunk sem számítottunk.”

Az adás szerkesztői-műsorvezetői szerint egyértelműen kiderült, mennyire fontos a humoristák számára a közösen eltöltött idő, „legyen az autóban, buliban vagy egy Kispál-koncerten Orfűn”.

„Ez is az egyik célunk: megmutatni, mennyi inger és élmény kell ahhoz, hogy valaki egy adott anyagot elmondjon a színpadon.”

Természetesen a műsorok nemcsak humoripari szakmázásról szólnak. Ahogy Bajnok Dávid elmondta:

„Arra törekedtünk – és eddig azt mondhatom, sikerrel –, hogy a podcastban egyensúlyban legyen a szakmaiság és a szórakoztató tartalom. Voltak komolyabb témák, mint például a tehetséggondozás a stand-upban, és az sem ritka, hogy elment az adás a sztorizós, jó hangulatú csevegés irányába.”

És még van terv bőven: készül például egy epizód az alapítókkal, amelyben Litkai Gergely és Kovács Kristóf (Showder Klub) beszélgetnek majd.

Dumacast – az Apple Podcastson, a Spotify-on és a Google Podcasts-on, hamarosan a Comedy Central YouTube-csatornáján, a Duma TV-n…