Azt már tudjuk, ki lett tavaly a TIME-nál az év embere (Taylor Swift), megvan a 2023-as év madara (a barkóscinege), de arról még nem esett szó, hogy a Dumaszínháznál kik kapták a 2023-as évben nyújtott teljesítményükért a legnagyobb elismeréseket. Na de most minden kiderül:

Az év embere Dombóvári István lett, aki – a hivatalos indoklás szerint – „életmódváltásával sikeresen újította meg előadói munkásságát, vállalt kulturálisan jelentős másodállást, tudta ezt kamatoztatni új önálló estjében és a legőszintébb improvizatív színpadi pillanatot teremtette meg a Dumaszínház 20 gálán”.

Az év önálló előadása (megosztott): Bálint Ferenc: Bálint Ferenc feleséget keres és Tóth Szabolcs: Boldogság – Akarok róla beszélni.

Az év debütáló előadása: Elek Péter: Férfi megérzés („az év legjobban várt önálló bemutatója, aki először mutatta meg magát egyedül egy sikeres egész estés produkcióban”).

A legjobb duett: Lakatos László és Musimbe Dávid DennisMeg tudjuk magyarázni („a két előadó a második közös produkciójukat még az előzőnél is több nézőhöz juttatták el az országban”).

Az év premierelőadása: Felméri Péter: B-terv (az indoklás szerint a humorista „sikeres szintlépést hajtott végre a budapesti, a vidéki és a televíziós nézettségében is 2023-ban”).

Az év tartalomkészítője Kovács András Péter lett („a színpadon kívül végzett kiemelkedő színvonalú, nézettségű, brandépítő podcastmunkáiért”).

Az év legnézettebb tévépremierje: Ráskó Eszter: Tirpák Madonna (Viasat).

 

Ha élőben is megnéznéd a díjazottakat, ajánljuk például az alábbi januári előadásokat:

január 26., 20:30, Honvéd Kulturális Központ: Meg tudjuk magyarázni: Lakatos László és Musimbe Dávid Dennis közös estje.

január 30. 19:30, Corvin Dumaszínház: A jövő sem a régiFelméri Péter önálló estje, műsorvezető: Said Dániel.

Az összes előadást itt találod.