Szobácsi Gergő hiánypótló előadása – Bye, bye Budapest a Kompót Dumaklubban.

Október 22-én új önálló esttel lépsz a Dumaklub színpadára Bye, bye Budapest címmel. Honnan jött az est ötlete?

Harminchárom évig panelrabságban éltem és februárban vidékre költöztünk a párommal, ami egy új helyzetet teremtett számomra. A készülő önálló estemben a budapesti és a vidéki életet szeretném összehasonlítani, lehetőleg úgy, hogy nevetni is lehessen rajta. A panelben egymás tetején élnek a családok, nagy a zaj, kicsi az intim szféra. Az ember azt hinné, hogy vidéken más a helyzet, csend van, béke és nyugalom. Ehhez képest itt állandóan fűrészelnek. Folyamatosan ugrálok majd a fővárosi és a vidéki élet jellemzői között, és megpróbálom a legszemléletesebben összehasonlítani őket. Nagyon sok olyan sztori van, mikor a vidéki legény elindul szerencsét próbálni a városba, de a fordítottjáról kevesebb szó esik. Ezt a hiányt szeretném kicsit kitölteni.

Melyik településre költöztetek?

Jászfényszarura, ami Budapesttől 60 km-re található. Van egy ezer négyzetméteres kertünk is, ahol kertészkedünk is. Rengeteg növényt sikerült már megölnöm a tudatlanságomnak köszönhetően. Ezekről is fog majd szólni az előadás. Kicsit visszatérés ez a természethez, ezért is lett az est címe Bye, bye Budapest.

Hogy készült az est?

A produkció budapesti részéről már régóta körvonalazódik bennem egy erős negyvenpercnyi mondanivaló. A vidéki részt illetően augusztus folyamán véglegesítettem a szöveget, hogy legyen elég időm az októberi bemutatóig.

Tervezed a vidéki fellépéseket is?

Októberben bemutatjuk a Kompót Dumaklubban, aztán reményeim szerint elkezdem a vidéki turnét. Már vidéken is vannak Dumaklubok, ahol családiasabb légkörben lehet előadni a produkciókat, ezekben szeretnék én is fellépni a Bye, bye Budapesttel. Aztán ha már teljesen kikristályosodott az előadás, reményeim szerint a tévé is rögzíteni fogja.

Ezen kívül milyen előadásokban láthat ősztől a közönség?

Beliczai Balázsnak van egy estje, amiben én vagyok az állandó műsorvezetője. Tóth Eduval van a Két férfi egy eset című közös estünk és Litkai Gergővel folyamatosan konzultálunk az évad további előadásairól.