– Hamarosan új szerepben, stand-uposként mutatkozik be a Dumaszínházban. Előadóművészként is arra a konfrontatív stílusra számíthat a közönség, amit Öntől korábban megszokhatott?

– Nem arcoskodásra és jópofáskodásra készülök, hanem egy olyan előadásra, amely visszakanyarodik a műfaj gyökereihez. Az a célom, hogy a formátumot visszavezessem a stand-up hőskorának stílusához, ahhoz az ősforráshoz, amit a ’68-as nemzedék legnagyobbjai reprezentáltak, mint Lenny Bruce vagy George Carlin. Az a célom, hogy az érdemleges beszédet érvényesítsem a színpadon, azt ugyanis be kell látnunk, hogy ma Magyarországon stand-up címén épp ennek az ellenkezője zajlik. A releváns közlés mellett a spontaneitás az, ami végképp hiányzik az előadásokból. Az fellépők nem pusztán a szövegeket tanulják be előre, de legtöbbször még a levegővételeket és a hatásszüneteket is. A Civilizáció Visszavág rendezvénysorozatának estjein a beszéd klasszikus és eredeti funkciója tér vissza a színpadra.

– Vagyis a műsor célja elsősorban információ-átadás, és nem szórakoztatás?

– Így igaz. Le kell szögezni, hogy a cél nem a szórakoztatás, hanem elsőrendűen a közlés. Ha a közönség emellett jól szórakozik, részemről rendben, de arról szó sincs, hogy ez egy könnyed, szórakoztató műsor lesz. Azt szeretném, ha a néző részt venne a szó valódi értelmében vett kommunikációban, és közösen gondolkodna velem. Valóságos beszédre kell számítani, nem a szokásos bohóckodásra.

– Ezek szerint a közönség elsősorban improvizációra számíthat?

– A szó valódi értelmében vett élőbeszéd zajlik majd a színpadon. Semmi előre betanult, dramatizált tréfa, vagy egyes szám első személyben előadott vicces sztori. Úgy gondolom, hogy az igényes szórakoztatás nem lehet öncélú, de a közönség jókedve nem gátja az előadás céljának. Személyes, direkt és frontális módon szeretnék átadni érvényes, erős és komplex ideákat, ezt pedig jól csak élőbeszédben lehet.

– Milyen témákat fog érinteni az előadás?

– Millió és egy dologról fog szólni, egy szóval: az életünkről. Arról, hogy milyen a XXI. században élni kulturálisan és társadalmilag, mélyen megvizsgálva mindezek komplexitását.

– Tehát kitér majd mindenre, ami csak érdekelheti az embereket: média, kultúra, közélet…?

– Természetesen. Mindezekről nyíltan és szókimondó módon fogok beszélni, de nem kottaszerűen. Mindig az lesz a téma, ami épp a leghúsbavágóbb. Ebben az országban a stand-up eredeti jelentésének rovására nagyon sok kísérlet született, ezektől kellő távolságot tartva igyekszem majd a műfajt rehabilitálni.

– Azt mondja: közös gondolkodásra hívja a nézőket. Talán a közönségnek is lesz alkalma kifejteni az egyes témákat érintő véleményét?

– Gondolkodom azon, hogy lesz a helyszínen egy sms-fal, amire a felmerülő kérdéseket a műsor alatt el lehet küldeni, aztán a végén megválaszolom őket. Nagy beszélgetésekre nem készülök a nézőkkel, azt nehéz lenne összeegyeztetni a kétszázhúsz fős létszámmal, mindenesetre keresni fogom az interakció lehetőségét.