A közös munka kulisszatitkairól Litkai Gergelyt kérdezzük.

– Felméri Péterrel már nem ez lesz az első közös estetek, milyen vele dolgozni?

– Nagyon szórakoztató, már csak a téma miatt is. Burszán Sándor fotós több száz képen dokumentálta Budapestet, már csak ezeket végignézni is jó volt. Hasonló tapasztalataink voltak a Galeri során is, amikor a Nemzeti Galéria és a Szépművészeti Múzeum ritkán látott alkotásait nézhettük végig. Most is akadt egy csomó furcsaság, amire még egy rég óta Budapesten élő sem figyel fel feltétlenül. Peti szorgalmas, igazi informatikus alkat, az együttműködés során számtalan mappastruktúrát hoztunk létre, éltünk a Google Drive használatával, sőt alkalmaztunk tagelést is a fotóknál. A közös munkában a legjobb, hogy átsegítjük egymást a holtpontokon, és maga az alkotói munka is szórakoztató. Reméljük legalább annyira, mint amennyire az előadás az lesz.

– Különböző módon látjátok Budapestet, ez a kétféle nézőpont teszi különlegessé az estet?

– Nyilván ez is, de én itt nőttem fel, Peti pedig Kolozsvárról költözött ide. Amikor én laktam a VII. kerületben még lengyel szvetterkereskedők tanyáztak a Keletinél, ma már menekültek. A Király utcában a G-Roby volt a legnagyobb szám és még nem konfrontálódtak stag partysok az Örkény Színházba igyekvő kultúrtömegekkel. Más korból származik az első tapasztalatunk, ráadásul nekem az összes nagyszülőm ugyanabban az utcában lakott, ahol én is felnőttem. A különlegességéhez hozzátartozik az interaktivitás, amit már eddig is használtunk, a közönség bevonása és az is, hogy a fárasztó mozgás és légúti szövődmények nélkül tehetünk egy sétát a városban.

– Mióta érlelődik bennetek a téma? Miért pont ez a téma?

– A Galeri több mint két éve megy a Dumaszínházban és arra gondoltunk, hogy jó lenne egy új estet összehozni, hogy azok is kapjanak valami újat, akik szerették azt. A Budapest ötlet a Galeri egy szegmenséből jött, amelyben fővárosi homlokzatszobrokkal foglalkoztunk. Ekkor gondoltunk rá, hogy jó lenne kihasználni ezt a kincsesbányát.

Bemutató: október 17. 19:00 Kompót Dumaklub

Az előadás színlapja IDE KATTINTVA érhető el.