Ön nemcsak az estek egyik állandó szereplője, hanem kezdettől fogva szervezőjük is. Mi adta az ötletet egy írói stand-up műsorhoz?

Ez azt hiszem már a legendák ködébe vész. A Dumaszínház részéről megvolt a szándék arra, hogy a stand-up műfajában más utakat keressenek, bennünk pedig (Karafiáth Orsolya, Kukorelly Endre, Laboda Kornél, Orosz Dénes, Peer Krisztián, Teslár Ákos stb.) megvolt a hajlandóság, hogy bedobjuk magunkat ebbe a projektbe.

Miért pont írókra esett a választás?

Olyan embereket keresünk, akik első sorban nem előadóművészek, de mégiscsak a szavakkal küzdenek. A stand-up nagyon hasonló az íráshoz, csak másképpen éles a helyzet. Mikor rögtönöz az ember, nem leírja a szavakat, hanem kimondja és ha már kimondta, nem javíthat rajta, mint írás közben. Ez a visszavonhatatlanság teszi igazán izgalmas kihívássá.

Hogyan fogadták a közreműködők a felkérést?

Több íróval is felvettem a kapcsolatot az előadás miatt és nagyon érdekes reakciókkal találkoztam. Elsőre úgy tűnik, mintha a stand-up, mint szórakoztató műfaj szemben áll a magas művészi igénnyel – emiatt lett egyébként a címe a sorozatnak Írástudók árulása. Olyat nem tapasztaltam, hogy egy író kimondottan amiatt utasította volna vissza a felkérést, mert olcsó szórakoztatásban nem akar részt venni. Akik visszamondták, azoknak tehát nem a műfajjal volt problémájuk. Vagy nem árulták el, hogy ez is baj. Az a tapasztalatunk viszont, hogy aki vállalja a fellépést, nagyon értékes tapasztalattal gazdagodik.

Elsősorban milyen témákat érintettek eddig a fellépések?

Mindenféle. Furcsán meghalt írók, kritikusok, hazudozás, Elvis Presley, miért fontos nekünk Puskin. Nem tudom, kicsit is intellektuálisabb témák-e ezek, mint amik egy „hivatalos” stand-up-ban előkerülnek. Mint látszik, szó sincs arról, hogy csak az irodalomról lenne szó, de azért mindig ott van a háttérben, hogy ezzel foglalkozunk. És ha teljesen hétköznapi témák kerülnek elő, akkor is van az egésznek valami… fikciós jellege. Benne van az írói, költői látásmód – talán.

Miben más egy író látásmódja, mint egy humoristáé?

Talán leginkább az különbözteti meg a mi előadásainkat egy humorista előadásától, hogy nekünk nem igényünk a közönséget folyamatosan nevettetni. Nemcsak az a célunk, hogy a közönség szórakozzon, hanem az is, hogy pusztán csak beszéljünk és elmondjunk olyan dolgokat, amiket talán el kell mondani. Ezzel a hozzáállással úgy gondolom az íráshoz közelítjük a stand-up műfaját.

Mit gondol miért sikeres az előadás?

Én elsősorban azt élvezem benne, hogy családias a légkör. Közel vagyunk a közönséghez és nagyon emberi pillanatokat lehet átélni egy-egy ilyen előadás alkalmával. Bár én is úgy gondolom, hogy amit csinálunk az egy bizonyos réteg számára érdekes csak, de eddig a közönséggel nagyon együtt tudtunk gondolkodni. Én eddig az összes előadás alakalmával így éreztem és ez a visszafogott együtt gondolkodás lehet a siker kulcsa.