A vidéki művészetek vicces világában tartandó tárlatvezetésére vár mindenkit szeretettel Ricsifiú a Kompót Dumaklubba december 23-án. Azaz ebben az évben utoljára láthatják a Kompót Dumaklubban Ricsifiú önálló estjét a Gagyi hip-hop-ot. De vajon, hogyan ünnepel majd a Hámán Kató Művelődési Otthon egykori portása?

Hamarosan itt van a karácsony, a szeretet ünnepe. Ilyenkor sokakban felébred a vágy, hogy tegyenek valamit embertársaikért. Te fontosnak tartod a jótékonykodást?

Igen. Az is fontos, hogy karácsony tájékán jobban odafigyeljenek szervezetek olyan emberekre, aki bajba kerültek, vagy nehéz sorsúak. Fontos, de sajnos nem elegendő. Nagyon hosszú egy év. Nagyon nehéz egy éven át szeretet, vagy jólét nélkül élni és mindig várni a csodát, a karácsonyt. Nem az a kérdés számomra, hogy karácsonykor, amikor ezt a közvélemény megkívánja, tudok-e jótékonykodni, hanem hogy egész évben tudtam-e segíteni. Tudtam-e adni? A családomnak, a körülöttem lévő embereknek, szomszédnak, ismeretlen ismerősnek, vagy egy teljesen idegennek.

Szoktál jótékonykodni?

Ha egy jótékonysági fellépés annak számít, akkor volt már rá példa. De ettől még nem érzem magam jótékonykodónak. Minden évben megtöltünk mi is egy cipősdobozt, de az egy ajándék. Volt, hogy egyszer vettem egy gitárt egy hátrányos helyzetű, de nagyon tehetséges srácnak, mert láttam, hogy egy görbe fadarabon tanul zenélni. Ezzel tudtam segíteni. Mikor, kit… Mikor, mivel. Ha adok, szeretek jól célozni. És minden évben rendelkezek az adóm egy százalékáról.

Hogyan készülsz az ünnepekre?

Futva. De én így szeretem. Van egy kis sprint az év végén, jópár kilométer kocsikázás az év végi rendezvényekre, közben agyalás, hogy kinek, mivel fejezzem ki, hogy kedvelem… Aztán, mint a többiek, sorban állok, vásárolok. Minden évben, decemberben készítem a következő évi családi naptárat. Kiválogatom az év legszebb képeit, legjobb pillanatait és jövőre a távoli családtagjaim is láthatják, hogy mi történt velünk tavaly. Díszítem a házat kívülről… Távirányítós a díszkivilágítás… Meg általában elfelejtem téliesíteni a kerti csapot. Szerintem azt idén is simám szétfagyasztom.

Hogyan telik nálatok a karácsony?

Jövés-menés mindig. Vagy mi megyünk, vagy épp hozzánk jön valaki. De nem panaszból mondom! Ez mindig így volt, és remélem nem is lesz másképp soha. Megiszok ezzel-azzal egy pár pohár bort… jókat eszek itt-ott… megnyugszom. Attól, hogy beszélgetek a rokonaimmal, meghallgatom, hogy ők mit gondolnak a világról. Az a legjobb része a karácsonynak, amikor van idő arra, hogy teli hassal, higgadtan megkérdezzük egymástól, amire valóban kíváncsiak vagyunk.

Szilveszterre milyen terveid vannak?

A szilvesztert egyáltalán nem tervezem meg. Abban az a jó, hogy ahogy esik, úgy puffan. Szilveszterkor mindig megyek valahová fellépni. Annyiból különlegesebb, mint a többi nap, hogy műsor után egész biztosan találok magamnak egy embert, akivel le lehet hörpinteni egy műszakleadó pezsgőt.