Áprilisban új közös műsorral jelentkezik Kiss Ádám és Benk Dénes. Azt ígérik, hogy a tőlük megszokott módon szkeccsek, videók és különböző show-elemek tarkítják majd az estet, amiben a humor szempontjából közelítik meg a mai embert. A közös munkáról Kiss Ádámmal beszélgettünk.

Humor sapiens… Új műsort készítesz Benk Dénessel közösen.

Hogy világossá tegyük kicsit a dolgokat, a humor az ember kiváltsága. Van példa az állatvilágban is vidámságra, játékra, mókázásra, de a szándékosan vicces dolgok generálása már csak a Homo sapiens sajátja. A zsiráf nem töri a fejét, hogy megtréfálja az oroszlánt vagy megnevettesse a társait, de még egy szurikáta sem tud azon nevetni, hogy elesik a szomszédja. Mi igen. A humor egy ajándék az ember számára, szórakoztat, sokszor feszültségeket old fel. Forrása legtöbbször a saját hülyeségünk, gyarlóságunk, akár az egyént, akár az emberiséget nézzük. Ezért lett Humor sapiens a cím. A felegyenesedés hátrányai alcímet pedig azért választottuk, mert temérdek dolog nehezedik a mai gondolkodó ember vállára (reklámok, címlapok, tanfolyamok, életmódtippek ezrei, stb.) sokszor ellentmondásokkal. Tudjuk, hogy mi a jó, mi a rossz, mi az egészséges, mi a káros, mégis elveszünk az információcunamiban, és a döntéseink nem mindig a legjobbak. Talán pont ezért kaptuk a képességet, hogy nevetni tudjunk, hogy könnyebben vegyük, viseljük terheinket és hibáinkat.

Milyen témákat fogtok érinteni? Említetted az életmódtippeket, egészséget – mozgás, diéta, életmód?

Azt gondolom, hogy ezt most nem érdemes felsorolni, ez a négy nagy halmaz, hogy mi a jó, mi a rossz, mi egészséges és mi káros, lefedi a kisebb témaköröket. Az est nem az evolúció mentén fog felépülni, nem arról lesz szó, hogy miből mi lett, inkább arról, hogy hol tartunk most.

Dénes rendszeres vendége, felvezetője az estjeidnek, de most más lesz a felállás…

Én eddig aránytalanul sokat beszéltem és Dénes aránytalanul keveset… Persze ez az én önálló estjeim esetében rendben volt. Most úgy gondoltuk, hogy kiegyensúlyozzuk a dolgot és nem én leszek a nagyobb része, Dénes pedig a kevesebb, hanem inkább én leszek a jó része, Dénes meg a többi (nevet).  A viccet félretéve, a munkamegosztással nincs semmi gond, mert vele dolgozom a legtöbbet, mióta a Dumaszínháznál vagyok. Jó a kémia köztünk, legyen szó könyvről, előadásról vagy sorozatról.

Megvannak a „párok” a Dumaszínházon belül?

Meg. Az enyém Dénes. Erre most már rájöttek a nézők is és szeretnek minket. Most abból indultunk ki, hogy minden, amit szeret a közönség, visszük tovább – a formátum, a párosítás, a videók maradnak – a tartalom viszont új lesz, és nemcsak feltétlenül a stand-up vonalán mozognánk.

Ez az est nem fogja kiváltani a 80 perc alatt a Föld körült, hanem amellett fog menni?

Egy ideig kicsi átfedéssel, párhuzamosan fognak futni. A 80 perc alattnak a hivatalos vége júliusban lett volna, de még több helyszínen nem voltam vele, ahol viszont kíváncsiak rá. Így még pár hónapig továbbvisszük.

Hol tart most a munka?

Nyáron nagyon belepörögtünk, de aztán, hogy tovább ment a 80 perc alatt, egy kicsit leparkoltuk vele. A témagyűjtés azonban nyár óta folyamatos volt. Szeretnék még egy street comedy-t csinálni, mint a Juróp Tour, mert azt nagyon szerették… Szóval a munka nagy része most folyik.

Lesz előttetek valaki még vendégként?

Csak ketten leszünk. Ez egy ilyen egyszeri csapat, ami erre az estre áll össze. Ezt úgy értem, hogy egyikünket sem lehet majd lecserélni benne, nem úgy, mint például a 80 perc alattnál, amit Benk Dénessel, Felméri Péterrel és Csenki Attilával is csináltam. Itt most nincs „B” szereposztás.