Azt nem tudjuk, hogy könyve dedikálása során hány kalóriát égetett el Dombi, azt viszont láttuk, hogy volt dolga bőven…
Április 21-én, a 24. alkalommal megrendezett Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon mutatta be a Jaffa Kiadó Dombóvári István Félkövér címmel most megjelent könyvét, melyben a humorista a súlyával kapcsolatos vívódásait összegezte – persze a tőle megszokott szórakoztató stílusban.
A Félkövérből kiderül, hogy nem mindenkinek tetszett, amikor először leadott majdnem 40 kilót. „Ha kiállsz valami mellett, az onnantól kezdve egy skatulya, nem tűrik el az emberek, hogy mást kezdesz el csinálni, mást mutatsz. Amikor a Showder Klub 10 éve elindult, volt benne magas humorista, vidéki humorista – mindenkinek megvolt a saját karaktere – és én voltam a kövér humorista, hát ki más is lettem volna… Amikor először ment le egy jelentős negyvenes, elkezdtem szemrehányó leveleket kapni, hogy te végre felvállaltad, hogy ilyen vagy, most meg lefogytál… Egy csomóan érezték úgy, hogy csalódtak bennem. Mintha hátat fordítottam volna kövérországnak” – emlékezett vissza erre az időszakra Dombi a dedikálást megelőző egyórás beszélgetésen, amin vendégeivel, Bóna Szabolcs személyi edzővel és Schobert Norbi fitneszguruval közösen vett részt.
Hogy került oda Szabolcs és Norbi? A humorista életének immár szerves részei, amiről a könyv utolsó fejezete is árulkodik…
És hogy miről még?
Dombóvári István küzdelméről saját testsúlyával, ami bevallása szerint gyakorlatilag születése óta tart. Közel két mázsát mozgatott már fel és le a testén, s közben másodállásban élte az életét. Ezt az életutat, amelyet számtalan gyorsan felszívódó, káros szénhidrát szegélyezett, járhatják be a szerzővel őszintén, humorosan – és véresen komolyan.
Egy könyv, nem csak (fél)kövéreknek. Vegyék, vigyék, szeressék! És ha élőben is látni szeretnék a humor lánglelkű harcosát, jöjjenek el a Dumaszínházba!