A Pozsonyi Pikniken azonban nem csak játszani lehet velünk, továbbá belefülelni a Garázsbanda című koncertszínházi előadás dalaiba, valamint 20 százalék kedvezménnyel jegyet venni előadásainkra, hanem tavasszal színre kerülő bemutatóinkkal is meg lehet ismerkedni. Ezekről alább rövid kivonatot is adunk, bővebbet a helyszínen. Mindenekelőtt az örök kérdés: mi az a DEKK? A Dumaszínház projektje, amelyben kortárs színházi előadások porolják le, és értelmezik újra a kabaré műfaját. A cél: több humort a színpadokra! A DEKK előadásai 2017-ben is a Jurányiban láthatók, köztük ráadásul négy teljesen új darab. Ezek egyike a

Garázsbanda,

amelynek szeptember 16-án lesz a bemutatója. A Garázsbanda fiatalokról szól, akik hisznek abban, hogy a világhírnévhez nem kell más, csak néhány hangszer, pár zenei ötletmorzsa, a kamaszkor hevülete, és átmenetileg egy garázs, amelyben próbálni lehet. Merthogy minden legendás rockzenekar egy garázsban kezdte. A zenészek valamennyien ugyanazt az álmot látták: a garázskapu kitárul, és ők meg sem állnak a Wembley stadionig… vagy legalább a pesterzsébeti Csili Művelődési Központig. A Garázsbanda című koncertszínházi darabban négy pattanásig feszült kamasz rockbandát alapít.

DEKK’n roll

Vinnai András, a darab írója így foglalta össze az együttes páratlan pályaívét: „Egy korszakalkotó zenekar útja a teljes ismeretlenségből a tökéletes feledésbe!”

S miközben a három szereplő, Jankovics Péter, Szabó Zoltán és Vinnai András mulatságos helyzetből még mulatságosabb helyzetekbe sodródik, a szemünk láttára születik meg egy igazi zenekar, és néhány olyan szám, amit bizonyára nem csak a Garázsbanda előadásain hallunk majd.

Hasonlóan mulatságosnak és tanulságosnak ígérkezik a DEKK by Dumaszínház másik bemutatója, a

 

Közéleti kabaré.

A politika és a közélet kifejezés magyar ember számára ma már körülbelül olyan ijesztő, mint a matematikából ismerős deriválás, a kövér és vénemberarcú pacahal látványa, vagy a Felmetszett szájú nő című japán horrorfilm.

Ám a hazai közélet és politika amilyen ijesztő, annyira meghökkentő és mulatságos is.

A pacahal. Ő nem tehet róla

Minden ízében röhejes, kabarékban való továbbtenyésztésre kimondottan alkalmas. A DEKK by Dumaszínház mai közéletre reflektáló kabaréműsora márpedig egy igen mulatságos tenyészet lesz, amely görbe tükröt tart a közélet aktualitásai és jelenkori futóbolondjai elé. Bemutató: 2018. január 19-én, író: Vinnai András.

Ugyancsak jövő tavasszal kerül a közönség elé a

 

Történelmi szkeccs kabaré.

A darab vicces és kalandos, tele meglepetésekkel, melyeket kénytelen-kelletlen magunkba fojtunk most. E helyütt legyen elég annyi: három ember DNS-ében megtalálják a valós magyar történelmet. A DNS minták segítségével fény derül arra, miazamihogyantörténtvalójában. Ha arra tippelnek, hogy lesznek eltérések a történelmi tényként elfogadott események, személyek, valamint a valóság között, akkor jó nyomon járnak. A darab alkotói: Dankó István, Kocsis Gergely, Vinnai András, írója: Litkai Gergely, Fehér Gáspár és Fehér Boldizsár.

Végül a

Vojáger.

A DEKK és a Füge koprodukciójában készülő darab főszereplője a pánikbeteg Pál, akinek félresiklott kapcsolata megmentéséhez komoly segítőre van szüksége. Olyanra, aki kíméletlen, mint egy kungfu mester, miközben ismeri a dörgést a férfi-nő játszmákban is. Hamar kiderül: a segítség a szomszédban lakik: otthonkát visel, és Babi néninek hívják. Babi néni megtanítja Pált a tagadás tudományára, a férfiszükségletek kielégítésére, kigyógyítja egy prosztatarákból, és felnyitja a szemét a valódi életre. A darab írója: Vinnai András, rendezője: Keszég László. A szereplők: Csákányi Eszter, Stefanovics Angéla, Bánki Gergely, Keszég László, Mészáros Béla.

A Jurányiban persze láthatók lesznek a DEKK by Dumaszínház korábbi előadásai is (40!, avagy a véges élet, A férfiak szexuális világa, A szerelem zsoldosai, Fear the szaknévsor, És a függöny felhördül, Elhanyagolt férfiszépségek).

Aki tehát bővebb információkra kíváncsi, és 20 százalékkal olcsóbban szeretné megvásárolni a jegyét, keresse a DEKK by Dumaszínházat szeptember 2-án, a Pozsonyi Pikniken is.