1. Csenki Attila: létra, vagy szekrény; Tóth Edu: létra

Egyértelműen duális hatások érték a kezdeti szocializáció során: a létra a tudatos, tervezett társadalmi felemelkedést predesztinálja, míg a szekrény jelű óvodások közül rendre a közösségtől elvonuló, remeteéletű személyiségek formálódnak. A kettősség érdekes egyveleget alkot: haladás a ranglétrán, egy zárt remete környezetben.

2. Szobácsi Gergő: szék

Nyugodtság, megnyugvás. Nem véletlenül az álomfejtésben is évezredek óta elfogadott alapigazság, hogy a szék a célba érés és megnyugvás jele egy fáradt út után. A modern kori pszichológia azonban rámutatott: akinek ez volt az óvodai jele, az kifejezetten szeret nemcsak, hogy ülni, hanem ülve közlekedni, egy cél felé haladni. Autó, busz, vonat, repülő. Mindegy csak ülni lehessen.

Good Boy Dog GIF - Find & Share on GIPHY

3. Bács Miklós: mozsár

Érdemes elolvasni, hogy mit írt erről maga a humorista:

Az óvodai jelem a mozsár volt. Mozsár. Azt lerajzolni a mondjuk pöttyös labdához képest?! Mindenbe belehímezni, az nagyobb szívás lehetett. Gondolom, mire felvettek, elfogytak a normális jelek. Hallottam valakiről, akinek két vonal (!!) volt a jele…

A mozsárban dolgokat törnek össze, zúznak porrá, szilánkokká. A mozsaras gyerekből határozott, ellentmondást nem tűrő törtető felnőtt lesz, aki mindig tudja mit akar, és szétmorzsolja az elé kerülő akadályokat. Legyen szó élőről vagy élettelenről. Nem érdemes az útjába állni. Elsőre ez nem látszik senkin, érdemes ezért mindenkitől, akivel találkozunk megkérdezni, hogy “Önnek mozsár volt a jele az oviban?”. Fő az elővigyázatosság.

4. Hajdú Balázs: pöttyös labda

Sport és játékosság. Csak néhány név, hogy kinek volt ez az óvodai jele: Puskás Öcsi, Michael Jordan, Szergej Bubka, Muhammad Ali. Saját területükön tökéletes és fineszes sportemberek. Ha szeretnénk, hogy gyermekünk kiemelkedő sportteljesítményt nyújtson a jövőben, érjük el (akár az óvónéni lefizetésével), hogy ezt a jelet ossza ki. Apró befektetés, de sokszorosan megtérül a jövőben.

 

5. Szupkay: háromszög

A kör mellett a másik forma, ami előfordul a természetben. Főleg akkor ha a természeti jelezni (pl. veszélyt) akar valamit, például a Bermuda-háromszög, de az sem véletlen, hogy oldalról nézve az egyiptomi piramisok is háromszögek. Akinek ez volt a jele, az hajlamos átlátni a szitán, érteni a mögöttes tartalmat, összerakni a puzzle darabjait. A világot minden rétegében értelmezni képes emberről beszélünk.

6. Kovács András Péter: körte

Az almával ellentétben, ami ősidők óta a tökéletességet (és a később bekövetkezendő romlást) jelképezi, a körte teljesen mást jelent. Nem véletlen, hogy sokaknak a hóember jut eszébe a körte alakjáról. Az északi mitológiában az életet próbára tévő természeti elemek (értsd: tél) jelképe volt. Ez a magyarázat vélhetően arra akar kifutni, hogy akinek körte volt a jele az óvodában, az bírja a hideget és szereti az északi országokat.